Havsbadets schaktningar kan vara miljöbrott

Pite havsbads schaktningar inför Race of Champions kan vara ett miljöbrott. Fastighetsägaren har inte anmält vattenverksamheten till länsstyrelsen. "De kan bli åtalsanmälda", säger miljöhandläggaren Hubert Elming.

Enligt länsstyrelsens miljöhandläggare kan grävningarna i strandlinjen vara ett miljöbrott.

Enligt länsstyrelsens miljöhandläggare kan grävningarna i strandlinjen vara ett miljöbrott.

Foto: Privat

Piteå2022-11-15 19:00

Pite havsbad är i full färd med att förbereda inför tävlingen Race of Champions som arrangeras på stranden och isen utanför turistanläggningen i slutet på januari nästa år. Stora maskiner har schaktat i stranden vid vattenbrynet och en stor ramp med tunnel under har liksom förra året tillverkats på stranden 25 meter från vattnet.

Kicki Lange, som har stuga i närheten, har följt arbetet och ifrågasätter att naturstranden rivs upp.

– De har grävt i vattenlinjen för att göra banan och vänt upp och ned på stranden. Stranden är det finaste som Pite havsbad har, men ändå värnar man inte om den. Jag tycker det är ett övergrepp på naturen som är så sorglig. En racingbana kan man väl bygga på andra ställen och inte förstöra stranden, säger hon.

undefined
Race of champions, ROC, arrangeras i slutet på januari 2023.

Kicki Lange säger att hon förstår att Pite havsbad arrangerar Race of Champions för att få in pengar och locka besökare.

– Men snart finns det inget kvar att locka med om stranden är förstörd. Det ska vara ett område för rekreation. Vem vill semestra i ett grustag?

undefined
Enligt länsstyrelsens miljöhandläggare kan grävningarna i strandlinjen vara ett miljöbrott.

Markområdet ägs av Pite havsbad som har beviljats tillfälligt bygglov för rampen. Strandskyddet är upphävt i detaljplanen från 1971 vilket innebär att åtgärderna inte kräver dispens. Däremot menar Helen Eriksson, enhetschef på Mark och samhälle vid Piteå kommun, att schaktningen i stranden nere vid vattnet kan kräva kommunalt marklov samt tillstånd för vattenverksamhet.

– Är det så att de ändrar markförhållandena en halvmeter upp eller ned ska de ansöka om marklov, vilket inte är gjort. Sedan är de i vattenbrynet och schaktar och då bör de ha gjort en anmälan om vattenverksamhet till länsstyrelsen, men det förutsätter jag att Pite havsbad som fastighetsägare har full koll på.

undefined
Helén Eriksson, enhetschef Mark och samhälle, Piteå kommun, säger att det rör sig om vattenverksamhet. "Det borde Pite havsbad ha full koll på."

Men enligt Hubert Elming, miljöhandläggare på länsstyrelsen i Norrbotten, har Pite havsbad inte lämnat in varken en ansökan eller anmälan.

– Grävning och schaktning inom vattenområdet är en vattenverksamhet. Den är antingen anmälnings- eller tillståndspliktig.

Att schaktningen verkar ha skett precis i och ovanför vattnet förändrar inte länsstyrelsens bedömning.

– Definitionen på vattenområde är högsta förutsägbara vattenstånd och rekordet är i Kalix på 1,77 meter vilket vi brukar använda som utgångspunkt. Eftersom Havsbadet är ganska flackt kommer man ganska långt upp på stranden då.

undefined
Bilder från före snöfallet visar hur schaktmakinen farit fram i vattnet.

Hade ni godkänt åtgärden om Pite havsbad hade frågat först?

– Jag gissar att det här är en temporär sak som de tar bort efter tävlingen. Men det är jättesvårt att säga i dagsläget. Jag känner inte till omfattningen.

Vad händer om ni bedömer att det här inte har gått rätt till?

– Är det så att det visar sig att det har skett en vattenverksamhet där man inte anmält eller sökt tillstånd för det så kan det föranleda att de blir åtalsanmälda. Sen kan det också vara så att de får ta bort det.

undefined
Schaktmaskinen var borttransporterad under måndagen.

Om Pite havsbad måste återställa området eller inte hänger bland annat på om länsstyrelsen skulle godkänt åtgärden.

– Då föranleder det ingen utrivning från vår sida. Men däremot kvarstår ändå det här med åtalsanmälan. De har fortfarande brutit mot miljöbalken, säger Hubert Elming.

Efter att vi kontaktat Havsbadet har schaktmaskinen försökt återställa strandgrävningen. Hur ser ni på det?

– Det är fortsatt en vattenverksamhet som kräver anmälan eller ansökan, säger Hubert Elming.

undefined
Entreprenören schaktade bort den stora nivåskillnad på en meter efter att PT ställt frågor till Pite havsbad.
Vattenverksamhet

Mindre omfattande vattenverksamheter anmäls till länsstyrelsen medan vattenverksamheter av större omfattning kräver tillstånd hos mark- och miljödomstolen, något som kan beviljas efter samråd med länsstyrelsen och andra berörda. Även vattenverksamheter av mindre omfattning kan kräva tillstånd, till exempel om åtgärderna kan påverka värdefull natur. Om det är uppenbart att varken allmänna eller enskilda intressen skadas behövs inte anmälan eller ansökning om tillstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!