Scenkläder är borta – kommunen anklagar utköpt chef

Dans i Nord har lagt ned miljonbelopp på föreställningar som den tidigare verksamhetschefens make sedan satt upp igen i andra städer. Scenkläder som Piteå kommun betalat är borta och kommunen har krävt den tidigare chefen på pengar för att sedan riva fakturan. Nu vill man att kläderna återlämnas. "Det går inte lämna tillbaka kostymer som vi inte har", skriver Marie Larsson Sturdy.

Föreställningen "Nina" som Piteå kommun betalade cirka 725 000 kronor för att producera har senare framförts under Joseph Sturdys namn i Uppsala och Västerås.

Föreställningen "Nina" som Piteå kommun betalade cirka 725 000 kronor för att producera har senare framförts under Joseph Sturdys namn i Uppsala och Västerås.

Foto: Donna Richmond

Piteå2024-10-06 19:00

Marie Larsson Sturdy, tidigare konstnärlig ledare och verksamhetschef för Dans i Nord, köptes ut av Piteå kommun efter att det bland annat framkommit att hon anlitat sin make Joseph Sturdy för att koreografera.

Själv hävdade Joseph Sturdy att han inte vunnit något på upplägget.

– Jag har donerat mitt arbete för att jag tyckt att det är otroligt viktigt och jag vill hjälpa kommunerna i Norrbotten, sa Joseph Sturdy till PT tidigare.

Joseph Sturdy har inte fått någon ersättning av Piteå kommun, men PT kan nu avslöja att Dans i Nord under hustruns ledning har betalat miljonbelopp för att producera föreställningar som han sedan tagit vidare till andra städer och satt upp under eget namn. 

Hade Joseph Sturdy producerat i egen regi hade han själv fått stå för kostnaden.

– Josephs verk är producerade av Dans i Nord som har stått för samtliga produktionskostnader, säger Micael Jonsson, kulturchef på Piteå kommun.

undefined
Micael Jonsson, kulturchef i Piteå kommun, hoppas att scenkläderna lämnas tillbaka till Dans i Nord. "Men vi har inte rätt att kräva det", uppger han.

Senaste föreställningen "Nina" från 2023 beräknas ha kostat cirka 725 000 kronor.

– Att göra en bra produktion med professionella aktörer är dyrt och en halv miljon för ett enskilt verk med sex dansare är i underkant, säger Micael Jonsson.

Efter att Joseph Sturdy koreograferat åt Dans i Nord förra hösten framförde han åtta föreställningar med verket "Nina" vid Gottsunda dans och teater i Uppsala. Nu i höst sätter han upp samma föreställning vid Västerås konserthus.

Samma mönster följs bakåt i tiden. "My Lake" som Joseph Sturdy koreograferat åt Dans i Nord 2021 sattes också upp på Gottsunda dans och teater efter att turnén var över i Norrbotten. Samma var det med "Truly Madly" 2022.

Joseph Sturdy har under lång tid beviljats ett årligt verksamhetsbidrag av Uppsala kommun för att skapa dansföreställningar som ska uppföras i Uppsala. Senaste tre åren har bidraget uppgått till 350 000 kronor per år. 

undefined
Joseph Sturdy har fått ett verksamhetsbidrag av Uppsala kommun på 350 000 kronor årligen för att uppföra dansföreställningar där. (Arkivbild)

Enligt Micael Jonsson har inte Piteå kommun fått någon ersättning när föreställningarna som producerats av Dans i Nord satts upp i andra kommuner. När verket nu sätts upp nämns inte Dans i Nord med ett enda ord som producent. 

– Det finns inte några avtal med Joseph Sturdy som reglerar de koreografiska rättigheterna eller upphovsrätten för de slutliga produktionerna, säger Micael Jonsson.

Är det praxis att koreografen sätter upp verken igen under eget namn efter Dans i Nords turnéer?

 – Svar nej. I sa fall ska det framgå att verket är producerat eller samproducerat med Dans i Nord, säger Micael Jonsson.

Hur ser du på att det inte framgår nu?

– Det bör definitivt framgå att Dans i Nord har producerat.

Efter att Marie Larsson Sturdy köptes ut har Piteå kommun försökt kräva henne på pengar för scenkläder som Dans i Nord köpt till Joseph Sturdys förställningar 2022 och 2023. 

Fakturan på 55 000 kronor revs efter att den bestridits. 

– Det var med hänvisning till uppgörelsen. Utifrån den är vi förhindrade att ställa krav men förhoppningen är att kläderna återlämnas, säger Micael Jonsson.

undefined
Marie Larsson Sturdy skriver att scenkläderna förmodligen finns i en turnépåse i någon turnécase i Dans i Nords förråd. "VI har en egen uppsättning." (Arkivbild)

Uppgörelsen som Micael Jonsson syftar på är avgångsvederlaget där Marie Larsson Sturdy fick 600 000 kronor för att sluta. I överenskommelsen står det att parterna inte har några ytterligare krav på varandra.

– Som jag fått det förklarat innebär det att vi inte kan kräva att få tillbaka scenkläderna, säger Micael Jonsson.

Joseph Sturdy skriver i ett mejl att han som upphovsperson gav Dans i Nord tillåtelse att framföra hans verk obegränsat antal gånger i Norrbottens 14 kommuner, Skellefteå och Västerås. Han tillägger att Dans i Nord tagit alla intäkter och att han själv haft kostnader på cirka 400 000 kronor som han inte fått eller förväntat sig att få ersättning för.

"Jag har dock inte efterskänkt upphovsrätten till mitt verk. Att upphovspersonen äger upphovsrätten till sitt eget verk finns reglerat i upphovsrättslagen. Samarbetet har gått ut på att alla parter bidrar för att gynna danskonsten även om det har inneburit kostnader för parterna, inklusive mig", skriver Joseph Sturdy.

Han skriver vidare att hans insats är en del av ett samarbetsnätverk där flera parter samverkar i ett utvecklingsarbete för att stärka upp infrastrukturen för danskonsten.

"Genom att främja danskonsten har vi alla gjort en vinning. Det bör dock inte glömmas bort att alla inblandade har haft kostnader för detta, däribland jag", skriver Joseph Sturdy.

undefined
På flygblad inför uppsättningen av Nina i Uppsala finns Dans i Nords logotype med. "När det gäller flyers är det Uppsala och jag som har producerat dem. Inte Dans i Nord", skriver Joseph Sturdy i ett sms.

Joseph Sturdy skriver också att det framgår att Dans i Nord varit med i en samproduktion när "Nina" sattes upp i Uppsala 2023 och hänvisar till ett reklamblad som han själv varit med och tagit fram där Dans i Nords logotype finns med och en recension i Upsala Nya Tidning där det tydligt står att Sturdys danskompani Focus Dance och Dans i Nord ligger bakom.

"I oktober 2024 är verket ett samproduktion med bland annat Västmanlandsmusiken. Micael Jonsson har valt att inte skriva på något samarbetsavtal 2024", skriver Joseph Sturdy.

Han uppger också att de inte har några scenkläder.

"Micael Jonsson har fel. Piteå kommuns ekonomiavdelning har makulerat fakturan på grund av att vi inte har kostymer från Dans i Nord", skriver Joseph Sturdy och tillägger att han har en egen uppsättning av kostymer.

Marie Larsson Sturdy skriver i ett sms att dansarnas kläder förmodligen finns i någon tvättpåse i Dans i Nords förråd.

"Vi har ingen användning för redan använda kostymer från Dans i Nord."

Mejlkonversationer som PT begärt ut visar att Piteå kommun, efter ett möte med styrgruppen för Dans i Nord i december 2023, tackade nej till ett samarbete med Joseph Sturdy, Gottsunda dans och teater och Uppsala kommun då risken för jäv ansågs besvärande.

– Styrgruppen har fattat beslut utifrån det. Eftersom det är kopplat till personalärendet vill jag inte uttala mig om det, säger Micael Jonsson.

Micael Jonsson säger att han inte vet var scenkläderna är, men uppger att de inte är hos Piteå kommun.

– Det enda jag vet är att vi har inga scenkläder i Dans i Nords ägo.

undefined
Kostymer för 55 000 kronor, som tagits fram av en kläddesigner i Stockholm, är borta. Piteå kommun har krävt pengar från Marie Larsson Sturdy men hon hävdar att hon inte har några kläder och fakturan revs senare.

Kulturchefen framhåller att kvalitén på föreställningarna som Joseph Sturdy har gjort åt Piteå kommun har varit bra, men han problematiserar upplägget där hustrun anlitat honom för att koreografera.

– Han är en erkänt duktig koreograf. Det kan man inte kritisera. Sedan om det är rätt att göra på det sättet är en annan sak. Ska man hitta någon kritik är det att andra har gått miste om uppdrag, även om han har gjort det utan ersättning, säger Micael Jonsson.

Hur kommer det sig att du inte reagerade tidigare över att Joseph Sturdy koreograferat åt Dans i Nord?

– Jag har inte känt till allting. Det är klart att man kan vara självkritisk att man inte gjort mer, men verksamheten bygger på tillitsbaserad styrning och vare sig jag eller någon annan i styrgruppen har några djupa kunskaper om dansproduktion. 

Hur ser du på kritiken från ledamöter i nämnden som inte fått information om avgångsvederlaget?

– Vi har informerat flera gånger i nämnden att det pågått en översyn. Sedan har jag inte gått in på detaljnivå. Hade det varit så att vi inte skulle hålla budget hade vi varslat om det i delårsrapporten men vi prognostiserar ett nollresultat och det finns inget som pekar på att vi inte kommer hålla det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!