Scendebut för schemalagda rockare

PREMIÄR. Fem rockälskande studenter pluggar sin favoritmusik på heltid i Piteå. På fredag kväll gör musikhögskolans rockmusikerlinje sin första offentliga konsert. Låtarna har de skrivit själva.

Piteå2007-10-24 00:00
När PT knackar på hos rockstudenterna står ljudteknik på schemat. Andra ämnen är ekonomi, branschkunskap och låtskrivande.

Andreas Turtola från Boden hade påbörjat musiklärarutbildningen, men drömmen att bli yrkesmusiker var stark.

- Det verkade skitkul och det kändes som om utbildningen innehöll en bra bredd inom rock- och popgenrer, säger basisten i den femhövdade klassen som utgör ett rockband.

Att utbilda sig till rockmusiker, finns det inte en motsättning här?

- Det gör det ju verkligen. Det finns ju ingen tradition bakom den här utbildningen. Inte som musiklärarutbildningarna där man har läst teori i över 30 år. Och här är det ju gehörsbaserat, säger Andreas Turtola, basist från Boden.

- Det bygger ju i stort sett på praktiskt utövande av musiken. Det är det som är speciellt, tillägger klasskamraten Alexander Floberg, sångare från Göteborg.

Men det finns de som säger att man inte kan utbilda sig till rockmusiker.

- Det här handlar om utvecklingsmöjligheterna. Jag sökte för att här får jag tid och möjligheter att öva och utveckla mig. Man kan jobba tillsammans med tv-, radio- och ljudteknikerlinjerna, säger Floberg.

- Här får vi verkligen spela allt möjligt. Man gillar olika saker, men det är brett genremässigt, förklarar Turtola.

Har ni fått några reaktioner när ni berättar vilken utbildning ni går?

- Folk kanske tror att det är en hårdrocklinje där man bara lirar med distade gitarrer. Det finns kanske lite förutfattade meningar, säger Turtola.

- Man kan märka tvivel hos en del. "Rockmusiker ..? Ska ni bli rockstjärnor nu" liksom, säger Floberg.

Verklighetsförankrad

Han har bara spelat på allvar i ett par års tid och vill ge sig själv en bra grund för ett yrkesliv som musiker. Han får medhåll av sin klasskamrat.

- Hela utbildningen känns verklighetsförankrad. Vi gör inte saker bara inom fyra väggar. Vi repar och gör det praktiskt som om vi skulle göra det "i verkligheten". Vi får känna på saker direkt.

Första konserten står för dörren för det än så länge namnlösa bandet. I stället för att "värma upp" med andra artisters låtar har klassen tvingats att skriva eget material, en utmaning som har burit frukt. Hjälp och tips har man fått av Merrymakers-medlemmen/gästläraren David Myhr som även är producent för premiärkonserten som går i lite tuffare pop-anda. Enkla demoinspelningar har skickats till honom. Kontakt har hållits via videochatt och i veckan besöker han klassen.

Nio egna låtar och en cover står på programmet när klassen intar scenen i musikhögskolans tv-studio. Några har gitarristen Jonas Jonnerby gjort på egen hand, men det mesta har skrivits gemensamt inom klassen de senaste fyra veckorna.

- Vi har suttit mycket tillsammans med akustiska gitarrer och lekt fram grejer, berättar Andreas Turtola.

Finns det några potentiella hits?

- Kanske. Det är inte dåligt alls, säger Alexander Floberg.

Försökskaniner

Vecka 47 åker klassen på turne tillsammans med studiomusikerna. Varje termin blir det projekt där livespelningar ingår. Klassen tänker dessutom ordna spelningar på olika håll i länet för att få så mycket övning som möjligt.

Floberg och Turtola säger att mycket handlar om egna initiativ. Hittills är de nöjda med sitt utbildningsval.

- Själva linjen är lite diffus jämfört med andra, eftersom det här är första året. Allt är inte riktigt uppstadgat, konstaterar Alexander Floberg.

Han kallar lärarna passionerade och får medhåll av Turtola.

- Vi är försökskaniner, men hittills känns det bra. Jättegivande

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om