SCA:s underhållsstopp genomförs under första veckan i september och beräknas pågå under sju dygn. Över 400 entreprenörer kommer till fabriken och ett digert arbete har lagts ner på att ta fram en plan för att hindra smittspridning.
Länsstyrelsen har tidigare haft en webbkonferens där flera industrier varit inbjudna för att utbyta erfarenheter.
– Vi har fått väldigt bra input från industrier som redan genomfört stopp, det känns tryggt att ha fått ta del av den informationen och det är vi tacksamma för, säger Jens RIeglert.
I brev till de entreprenörer som väntas till fabriken betonas att deras personal inte får besöka allmänna platser. Fritidssysselsättning måste finnas i närheten av boendena.
– Jag tror att förståelsen för detta är stor, det är ju för deras egen säkerhets skull och för vår personals och allmänhetens.
Av entreprenörerna kommer den stora merparten från närområdet, Skellefteå, Luleå och Piteå.
– 117 kommer från övriga Norrland, 32 från övriga Sverige och 33 från utlandet.
Inne på fabriken ska avstånd hållas, exempelvis är tillträde till manöverrum och kontorsområden begränsat. Entreprenörerna är tilldelade zonområden för respektive arbetsmoment, inklusive transportvägar till omklädningsbaracker och matsalar.
Lunchraster och vilka tider personal anländer till fabriken på morgnarna har schemalagts, allt för att inte skapa trängsel.
Fabriken har också haft avstämning med smittskyddsläkare inför stoppet.
– Vi har fått bra information och den bästa planen är den som också fungerar i verkligheten. Så vi kommer inte att luta oss tillbaka utan dagligen arbeta med uppföljningar och kanske också korrigeringar.
Smurfit Kappa avslutade sitt stora stopp i förra veckan och vd Per Swärd var nöjd med hur stoppet genomförts.
Enligt smittskyddsläkare Anders Nystedt har man inte sett några nya fall av covid-19 kopplade till stoppet på Smurfit Kappa.
– De borde ha dykt upp nu om det skulle vara några, så det ser ut som att Smurfit Kappa har lyckats. Nu har SCA kopierat åtgärderna, men att ha en plan på pappret är en sak, konstaterar Anders Nystedt.
– LKAB i Gällivare hade också en plan, men verkligheten såg annorlunda ut. Så uppföljning är viktigt, liksom ett gemensamt ansvar där man påminner och säger åt varandra.