SCA:S reinvesteringsprojekt som påbörjades i februari ifjol, beräknas stå klart under hösten 2024 och kommer att kosta 150 miljoner kronor.
– Vi gör detta dels för att några av de befintliga cisternerna på fabriksområdet började bli en säkerhetsrisk. De byggdes någon gång på 60-talet. Vi fick och kunde inte ha dem kvar längre, säger Fredrik Nilzon, projektledare.
Det skulle bli för kostsamt att bygga nya cisterner där de gamla stod. Då skulle de vara tvungna att pausa produktionen.
Därför har man, trots att de är lite trångbodda på fabriksområdet, valt att bygga på ny plats intill Munksundsvägen och nära den byggnad där den tidigare mesaugnen stod.
– Nu kan vi ha produktionen igång samtidigt som vi bygger, säger han.
Just nu är de mitt i projektet. Entreprenörer jobbar med att färdigställa och isolera i cisternerna. Efter det ska det upp byggnader runt om.
– I byggnaderna ska vi in med processutrustning, för att kunna pumpa in och ut ur anläggningen. Nu gör vi mycket röranläggning inne i mesaugnsbyggnaden för att sedan koppla in det nya systemet under höststoppet.
Deras återvinningsprocess med luten förblir densamma, men med de nya cisternerna kommer volymen att utökas.
– Nu tar vi höjd för den kapacitet som vi behöver, säger Erika Vinblad von Valter, avdelningschef drift på produktionsavdelning "Lut och kraft".
Det är mellan kokeriet och indunstningen som deras kapacitetsökning sker. Med det nybyggda systemet kommer torrhalten på luten att höjas och de får även ut mer såpa som används för att tillverka tallolja.
– Med nya cisterner får vi längre lagringstid, såpan som har lägre densitet flyter upp och kan lättare avskiljas. Vi får ett mervärde av att kunna producera mer tallolja som vi sedan säljer, säger hon.
När allt är klart 2024 har tre gamla cisterner tagits ur drift och tre nya byggts. Projektledaren menar att allt går enligt planerna och att det inte varit några stora förseningar trots att omvärldsläget har sett ut som det har gjort.
– Totalt kommer vi att ha fyra cisterner i bruk 2024. I etapp två ska vi riva en av de gamla cisternerna och bygga en ny på befintlig plats. Vi har en förhoppning att bli klara nästa vår, men går inte det kan det bli till hösten. Då ska allt vara klart och i drift, säger Fredrik Nilzon.