I går höll arbetsförmedlingen och SLA (Skogs- och lantarbetsgivarförbundet) sitt första stora gemensamma rekryteringsevenemang. Platsen var Pite havsbad och mässan Nolia Jord och skog.
88 arbetssökande från i första hand Norrbotten hade kommit till mässan för att få information om de olika skogsyrkena och lära sig mer om skogsindustrin.
- Det pågår ett generationsskifte i skogsbranschen och många går i pension, säger Rolf Olsson, branschstrateg på Arbetsförmedlingen som jobbar med skogsbranschen.
Nyanlända
En av de frågor som diskuterats är arbetskraftsinvandring för skogsjobb.
- Varför importera arbetskraft om vi redan har den? Varför anställer vi inte nyanlända istället, för dem är ett jobb avgörande. Därför har vi bjudit in många nyanlända hit, säger Olsson.
För två veckor sedan hölls en rekryteringsträff i Kista.
- Det var tjugo personer från olika afrikanska länder som lämnade sitt intresse för skogsmaskinförarutbildningen.
Bristyrkesutbildning
De arbetssökande fick först information från Björn Jonasson på SLA.
- Varje år behövs 550 nya skogsmaskinförare i Sverige. I landet som helhet är det en väldig brist, säger Jonasson.
Den traditionella rekryteringen till yrket är via naturbruksgymnasiernas utbildning. Nu minskar dock årskullarna och naturbruksgymnasierna får konkurrera mer om eleverna. De skogsmaskinförare som utbildas på naturbruksgymnasierna i dag fyller inte det behov av personal som finns.
- De utbildar 300 per år men det är ju inte alla som blir skogsmaskinförare i slutändan. Det kanske 200 blir så vi har ett underskott på cirka 300 skogsmaskinförare per år.
För att hitta en lösning på personalbristen har så kallade bristyrkesutbildningar skapats för att omskola vuxna till maskinförare. Man kan även läsa yrkeshögskola för att lära sig bli maskinförare.
Saknar utbildning
- Många som jobbar i branschen i dag saknar utbildning och det är inte bra. Det är ett yrke som kräver kompetens både för att det är avancerade maskiner och för att det är viktigt när man ska jobba med en skog och miljö i balans.
Bristyrkesutbildningen är 25 veckor lång, 500 timmar är maskinrelaterade i antingen riktiga maskiner eller i simulator.
Utbildningen innehåller även ett antal veckors praktik. Efter utbildningen kan elev få förlängd praktik hos en arbetsgivare för att ytterligare lära sig yrket. Under perioden betalas ersättningen av Arbetsförmedlingen.
Säsongsarbetare behövs
Det är dock inte bara skogsmaskinförare som behövs.
- Vi behöver folk till mer säsongsmässiga jobb som plantering men även röjning och transport, säger Björn Jonasson.