Biogas kan utvinnas ur en mängd olika saker, pappersmassa, avloppsslam, gödsel, matavfall och slaktavfall till exempel. Efter en reningsprocess blir den lämplig som drivmedel för fordon.
I södra Sverige är det vanligt att kunna tanka sina gasdrivna fordon på vanliga bensinmackar. Norr om Sundsvall finns dock bara fyra tankställen, Sundsvall, Östersund, Skellefteå och Boden.
- Umeå är den enda staden i Sverige med över 100 000 invånare som inte har något tankställe, säger Anna Säfvestad Albinsson, Biofuel region.
För både Skellefteå och Bodens del är det kommunerna själva som driver biogasanläggningarna och tankställena. Bland annat blir Piteå kommuns matavfall till biogas i Boden.
20 procent eldas upp
I norra Sverige är det industrier som är de största producenterna av biogas. Fordonsgasen utgör sex procent av den biogas som framställs. Många reningsverk i norr tillverkar biogas men bara för eget bruk. Överflödet av gasen eldas upp istället för att användas som fordonsgas, detta eftersom reningsprocessen kräver investeringar.
- 20 procent av gasen eldas upp, den får inte släppas ut. Det motsvarar ungefär fyra miljoner liter bensin.
Andra problem för biogasanvändning i norra delen av Sverige är de långa avstånden då gas inte kan fraktas långa sträckor.
Ett nytt projekt, Färdplan biogas AC/BD, har till syfte att öka användandet och produktionen av biogas i de två nordligaste länen.
- Tekniken och möjligheterna finns, vi behöver inte bygga något nytt, säger projektledaren Lars Sandström.
Ett av projektets uppdrag är att sprida kunskap om biogas och att samverka med industrin, beslutsfattare och allmänheten. En viktig del är att hitta samverkansformer.
Lars Sandström pekar även på den samhällsekonomiska vinsten av att satsa på biogas.
- Biogas har inte bara miljövinster. Det ger en ekonomisk effekt då den är lokalt producerad och lokalt använd.
Förutom de som driver produktionsanläggningar, räknar man med att satsningen ska ge kringeffekter som i sin tur skapar jobb.
Projekt i framkant
Erik Persson, tillväxtkontoret vid Piteå kommun, är positiv till projektet som har sin bas i Piteå.
- Det har pågått en parallell process i Piteå där vi i klimat- och energiplanen sagt att vi ska verka för att producera och tillhandahålla biogas.
Det biogasprojekt i Piteå som ligger mest i framkant är ett antal bönder i Infjärden som startat ett aktiebolag för att framställa biogas av bland annat gödsel. Ett sätt att komma förbi den flaskhals reningsprocessen från biogas till fordonsgas innebär är att ha en garanterad kund innan man bygger sin anläggning. Där skulle kanske Piteå kommun kunna vara aktuell.
- Om de ska uppgradera gasen till fordonsgas behöver de en avlämnare och där är Piteå kommun nära till hands. Våra bussar och vår fordonsflotta skulle kunna gå på biogas.