(S)atsar stort på barn och unga

Skola och socialtjänst i nära samarbete med polis. Så vill Socialdemokraterna satsa på de unga, både drogförebyggande och mot psykisk ohälsa.

Socialnämnden har dåligt med pengar, men att satsa på de unga är viktigt, konstaterar Agnetha Eriksson.

Socialnämnden har dåligt med pengar, men att satsa på de unga är viktigt, konstaterar Agnetha Eriksson.

Foto: Gunnel Ekman

Piteå2018-07-17 18:35

Det är en satsning som – förstås – kostar pengar, men samtidigt är ändamålet så viktigt och behovet av förebyggande åtgärder så akut att det helt enkelt måste få kosta.

Så resonerar Barn- och utbildningsnämndens ordförande Ruth Rahkola och socialnämndens ordförande Agnetha Eriksson.

Knarkande tolvåringar

Bakgrunden är att den psykiska ohälsan blivit ett allt vanligare problem hos barn och unga – och med det också bruket av droger.

Det finns i dag i Piteå 11–12-åringar som vanemässigt brukar droger. Och sånt måste man göra något åt, framför allt att arbeta förebyggande så att inte fler hamnar i den situationen.

– Vi vill utveckla stödet till barn och unga som missbrukar, vi måste hitta en metod, ett sätt att jobba nära och i samarbete med polis och skola, och då måste personalen kanske jobba andra tider än 8–17, konstaterar Agnetha Eriksson, som inte vill ta ordet ”fältassistent” eller ”fältare” i sin mun men kanske är det något ditåt hon eftersträvar.

Viktigt nå föräldrarna

Viktigt eller egentligen allra viktigast, är dock att nå föräldrarna.

– Det finns en stor efterfrågan på föräldrautbildningar, både frivilliga/allmänna och mer riktade insatser där det redan finns problem, det finns en fördel i att kunna prata med andra i samma situation, säger Ruth Rahkola.

– Från socialtjänstens sida är det viktigt att jobba med familjerna istället för att skicka iväg barnet, då är ju problemet kvar, säger Agnetha Eriksson.

Bättre och billigare

Att ta tag i problemen tidigt och på hemmaplan är inte bara billigare, det blir så mycket bättre också.

– Och sen är det viktigt med snabba insatser, det efterfrågar inte minst polisen, säger Eriksson. Kommer det en orosanmälan ska samtalet med barn och föräldrar inte dröja flera månader, det ska komma direkt.

Inte ett vallöfte

Andra insatser man vill göra, är att utveckla det drogförebyggande arbetet i skolan, från årskurs 4 och uppåt, och att gemensamt ta tag i elever med hög frånvaro. Tillsammans med föräldrarna, kan tilläggas.

Ingen av ordförandena vill tala om vallöften.

– Vi är ju redan igång med det här, säger Rahkola, som berättar att BUN fått extra pengar både för att utveckla Elevhälsan och för ett likvärdighetsprojekt, en miljon kronor vardera som kommer väl till pass nu.

Framtiden

– Och socialtjänsten har fått medel från innovationspengarna, tre miljoner kronor, för intensivstöd så vi har faktiskt en slant också nu, säger en annars ständigt ”fattig” nämndsordförande.

Pengarna vill de satsa på de unga. Framtiden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!