Nu räcker det så klart inte med att ”hoppas” och vid årets stopp ska alla informeras om regler och säkerhet.
– Ambitionen är att träffa alla entreprenörer som ska utföra arbeten under stoppet. Det är första gången vi gör det, säger Håkan Sundström, avdelningschef för mek/serviceteknik.
Grunden är att alla har godkänd säkerhetsutrustning, men det handlar också om att tänka till och inte ta onödiga risker.
– Vi vill öka medvetenheten och uppmana folk att påminna varandra om säkerheten.
Andra exempel är att farliga områden är avspärrade och att ställningar används istället för stegar. Dessutom görs slumpmässiga drogtester för att minska eventuella risker som det kan innebära. Dagliga möten, genomgångar och skyddsronder kommer att genomföras.
– Vi strävar efter en arbetsplats utan olyckor och jobbar hela tiden för att förbättra säkerheten, säger fabrikschefen Per Svärd.
För två veckor sedan ramlade en utländsk arbetare sju meter, men klarade sig utan allvarliga skador.
– Han mår bra, det känns skönt. Nu utreds olyckan av Arbetsmiljöverket, så jag kan inte säga så mycket mer, säger Svärd.
Den pågående säkerhetsprocessen handlar mycket om att rapportera in risker innan en olycka händer. Att öka medvetenheten bland de anställda.
– Vi har en bra nivå jämfört med många andra pappersbruk och vi utbyter erfarenheter med andra bruk inom koncernen för att lära av varandra, säger Per Svärd.