Satsar på gemensam mödrahälsovård

Hälsocentralerna i Piteå satsar på en gemensam mödrahälsovård på Piteå sjukhus. Men Cederkliniken står utanför samarbetet.

Utökat uppdrag. "Syftet är att ge alla likvärdiga förutsättningar, säger Ronny Grundström", verksamhetschef för Piteå hälsocentral och ungdomsmottagningen.

Utökat uppdrag. "Syftet är att ge alla likvärdiga förutsättningar, säger Ronny Grundström", verksamhetschef för Piteå hälsocentral och ungdomsmottagningen.

Foto: Jennifer Sjödin

PITEÅ2017-12-05 19:56

Det är hälsocentralerna i Piteå närsjukvårdsområde – Piteå, Hällans och Hortlax hälsocentraler som satsar på en gemensam mödrahälsovård efter årsskiftet. Detta i lokaler i Piteå sjukhus där det också finns närhet till specialistmödravård, gynmottagning och lab.

– Jag ser det bara som jättepositivt, säger Ronny Grundström, verksamhetschef vid Piteå hälsocentral som menar att barnmorskorna tidigare jobbat ganska ensamma ute på hälsocentralerna, nu kommer de att få arbetskamrater.

– Mödravård är ett specifikt arbetsområde och kräver en specifik kompetens. Där känns det verkligen som ett jättelyft för mödravården i Piteå – att man kan göra ett arbetslag av den här arbetsgruppen.

Men kan det bli ett problem att barnmorskorna försvinner från hälsocentralerna?

– Yrkesgruppen barnmorskor som sådan tappar vi, men jag ser mest fördelar med det här. Man stärker yrkesgruppen, man stärker kompetensen och man stärker även verksamheten för mödrarna i området. Jag har svårt att se något negativt med det här. Det är både kompetensfrämjande och rekryteringsfrämjande, säger Ronny Grundström.

Är det svårt att rekrytera barnmorskor till hälsocentralerna?

– Ja, vi har inte haft problem, men generellt är det svårt att rekrytera barnmorskor och läkare. Det är de två yrkesgrupper som är mest svårrekryterade.

Privatägda Cederkliniken ingår dock inte i det nya samarbetet:

– Vi har den största mödravården i Piteå och har inte blivit tillfrågade, men vi har absolut heller inga planer eller önskemål på att flytta ut mödravården från vår hälsocentral, säger Petter Tuorda, verksamhetschef.

Han berättar att Cederkliniken har tre heltidsanställda barnmorskor och lika många BVC-sköterskor. Till familjeomsorgsdelen är också mödrahälsovårdsläkare och BVC-läkare kopplade.

– Allt finns samlat på samma ställe. Det blir ett helhetspaket, från inskrivningen hos barnmorskan till att barnet lämnar BVC i femårsåldern så är det samma personer som är inblandade hela tiden. Det ser vi som en stor fördel, säger Petter Tuorda och berättar att framför allt barnmorskorna och BVC-sköterskorna har ett nära samarbete.

Har ni haft svårt att rekrytera barnmorskor?

– Nej, men det tror jag kan bero på att nu är dom tre stycken, man är inte ensam hos oss utan man har alltid kollegor att kunna resonera med och man kan täcka upp för varandra.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om