Satsar en halv miljon på missbruksvård

Piteå kommun satsar en halv miljon kronor på att förbättra missbruksvården. Det handlar om ett nytt beroendecentrum som landstinget och länets 14 kommuner vill skapa på Sunderby sjukhus.

"Landstinget ska vara till för länets alla 14 kommuner" sa Agnetha Eriksson (S), som välkomnar det nya beroendecentrumet som är på väg att skapas på Sunderby Sjukhus. (Arkivbild)

"Landstinget ska vara till för länets alla 14 kommuner" sa Agnetha Eriksson (S), som välkomnar det nya beroendecentrumet som är på väg att skapas på Sunderby Sjukhus. (Arkivbild)

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2014-12-18 09:49

Som PT tidigare berättat har narkotikamissbruket i Piteå ändrat karaktär och allt fler unga missbrukare måste tvångsvårdas enligt LVM (Lagen om vård av missbrukare).

På uppmaning av Kommunförbundet planerar Norrbottens läns landsting och länets 14 kommuner dels att ingå ett samverkansavtal, dels att skapa ett gemensamt beroendecentrum i Sunderbyn. Det handlar om platser i slutenvården för den svåraste gruppen – missbrukare som genomgår abstinensbehandling vid komplicerade tillstånd.

Beroendecentrumet ska också kunna ge stöd till närsjukvården och kommunerna.

För Piteås del handlar det om att gå in med 500 000 kronor och det var något som kommunfullmäktige sa ja till under måndagen. För att planerna ska bli verklighet krävs dock att samtliga 14 kommuner säger ja, huvudman är landstinget.

– Det här ska inte lösa allt, utan det blir en spetskompetens som ska finnas till för alla kommuner, sa Agnetha Eriksson (S), ordförande för socialnämnden.

Piteå kommun har i dag en förhållandevis stor öppenvård.

– Då kan vi fråga vad det här ger oss, men det som är viktigast är att vi gör det här tillsammans och tar ett gemensamt ansvar, sa Eriksson.

– Äntligen! Jag har väntat länge på det här, sa Johnny Åström (NS).

Bakgrunden till samverksansavtalet och beroendecentrumet är att det införts ändringar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen som innebär att kommuner och landsting har en skyldighet att ingå gemensamma överenskommelser om samarbete i fråga om personer som missbrukar alkohol, narkotika eller andra beroendeframkallande medel, läkemedel eller dopingmedel.

Kommuner och landsting har ett gemensamt ansvar för att personer med missbruk och beroende för stöd, vård och behandling av hög kvalité.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om