Vid årsskiftet gick Älvsbyn och Piteå samman och bildade en gemensam överförmyndarnämnd, och all handläggning flyttades till Piteå. Trots att Piteå och Älvsbyn baserar sin arvoden på SKL:s rekommendationer har flytten inneburit att vissa förvaltare och gode män (också kallade ställföreträdare) med uppdrag i Älvsbyn fått sänkta arvoden. Det gäller de som har huvudmän som krävt större arbetsinsatser, där Älvsbyns ersättning i vissa fall varit mer generös än Piteås. Minskade statsbidrag för ensamkommande ungdomar har också påverkat ersättningen.
Hur många som drabbats av sänkta arvoden är inte klarlagt, men i vissa fall uppges sänkningen vara upp till halverad jämförd med året innan.
Den som blir gode man eller förmyndare får alltid sitt arvode i efterskott. Regelverket är komplext, men enkelt uttryckt baseras arvodet på arbetsinsatsen.
"Överförmyndarnämnden i Piteå har inte meddelat oss att arvoden och kostnadsersättning skulle sänkas vilket jag anser vara helt fel", uppger förvaltaren.
Beslutet om en gemensam nämnd fattades i april i fjol, men att det skulle kunna få negativa konsekvenser för ställföreträdarna i Älvsbyn tycks ha förbisetts. De utförde alltså sina uppdrag under 2018 i tron att det skulle rulla på som vanligt. Men för vissa blev det alltså en ekonomisk kalldusch, när deras arvode bestämdes enligt Piteås tillämpning av SKL-rekommendationen.
Maria Holmquist Ek (V), ordförande för den gemensamma överförmyndarnämnden, har för sin del inte fått signaler om att ställföreträdare i Älvsbyn fått sänkta arvoden.
– Det är nyheter för mig. Men en ställföreträdare vet ju aldrig i förväg hur högt arvodet blir. Sänkningen kan även bero på att arbetsinsatsen förändrats jämfört med året innan, säger hon.
Ställföreträdare ska å ena sidan ska ha skälig ersättning, å andra sidan poängteras tydligt i SKL:s cirkulär att uppdraget är ideellt.
– Det är ju inte ett uppdrag man tar för att få försörjning, säger Maria Holmquist Ek.
Förvaltaren som kontaktat PT uppger att irritationen är stor bland dem som fått sänkt ersättning, och att ett tiotal överväger att lämna sina uppdrag.
– Det vore förstås tråkigt om de gjorde det, säger Maria Holmquist Ek, som inte vill spekulera i vad det skulle få för konsekvenser.
Hon uppmanar dem som är missnöjda att höra av sig till handläggarna eller till henne.
– Och beslut om arvode kan alltid överklagas, säger hon.