EU-direktivet om en åldersgräns på sociala medier har gjort många irriterade men högstadieeleverna Felix Roos och Signe Öberg framför allt positiva.
– Det är bra, säger Öberg.
– Ja, om det sköts på rätt sätt, instämmer Roos.
Både Öberg och Roos är 15 år, och tillhör generationen som är mer eller mindre uppvuxen med sociala medier. De menar att eftersom de allra flesta företag kräver att man är minst 13 år innan man startar ett konto kommer lagen troligen ändå inte göra någon större skillnad, om inte gränsen skulle hamna på 16 år, vill säga. Direktivet säger att den som inte uppfyller åldern måste fråga en förälder om tillstånd. Roos loggade in på facebook för första gången på hans 13-årsdag medan Öberg var något yngre.
– Jag var elva, men jag frågade faktiskt innan, säger hon.
De tror att det är större chans att näthatet minskar om inte de allra yngsta har egna konton. Samtidigt som föräldrar inte alltid har så bra koll på vad deras barn gör på internet. Men eftersom man inte vet hur lagen kommer att efterföljas är de osäkra på om de yngre faktisk kommer att fråga sina föräldrar.
– Jag tror inte att alla frågar. Om man vet att man inte får kanske man skaffar ett i alla fall, säger Signe Öberg.
Ungdomarna är överens om att det hade känts konstigt om de blivit fråntagna sina sociala medier-konton idag och menar att det inte går att räkna tiden som spenderas på apparna.
– Det är inte som förr i tiden när man kunde räkna timmar, säger Öberg och fortsätter:
– Det är där hela tiden.