Skatten på bensin sänks i flera steg. Först 1 januari och sedan 1 juli. Bensinskatten sänks med 75 öre medan dieselskatten höjs med 11 öre, till EU:s miniminivå. (Arkivbild)
Många börjar gälla redan från 1 januari medan andra börjar gälla vid halvårsskiftet eller vid andra tidpunkter. En av de största förändringarna är den nya socialtjänstlagen.
Här en sammanfattning av en del av det nya som börjar gälla under nästa år:
- 1 januari blir det förbjudet att slänga textilavfall i hushållssoporna. Allt textilavfall ska sorteras ut och förvaras skilt från annat avfall och lämnas på kommunernas insamlingsplatser. Det gäller även privatpersoner och rör avfall som består av kläder av textil, hemtextil, inredningstextil, väskor av textil och accessoarer av textil.
- Skatten på bensin sänks i flera steg. Först 1 januari och sedan 1 juli. Bensinskatten sänks med 75 öre medan dieselskatten höjs med 11 öre, till EU:s miniminivå. Samtidigt höjs reduktionsplikten från nuvarande 6 procent till 10 procent.
- Föräldrabalken ändras för att stärka barns skydd mot våld och andra kränkningar. Utgångspunkten ska vara vad som är bäst för barnet i frågor om vårdnad, boende och umgänge. Särskild vikt läggs vid risken för att barnet eller någon annan i familjen utsätts för våld eller andra övergrepp.
- Jobbskatteavdraget förstärks och för dem med högre inkomst minskar också marginalskatten, eftersom avtrappningen av jobbskatteavdraget för dem slopas. Även för pensionärer sänks skatten.
- Skatteverket slopar kravet på att näringsidkare alltid måste kunna erbjuda sina kunder kvitto i pappersform. Företagare som använder kassaregister kan välja om de vill erbjuda kunden ett papperskvitto eller ett digitalt kvitto.
- Arbetsgivarverket och de fackliga organisationerna är överens om att införa möjligheten att göra uppehåll i utbetalningen av tjänstepension.
- För lån utan säkerhet, blancolån, kommer ränteavdraget gradvis att sänkas. Under det kommande året är bara 50 procent av räntan avdragsgill. 2026 försvinner ränteavdraget helt.
- Bemanningsanställda som arbetat mer än 24 månader under tre år på samma arbetsplats ska erbjudas fast jobb eller extra betalt.
EU:s tillgänglighetsdirektiv börjar gälla och har som mål att främja likvärdig tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. (Arkivbild)
- EU:s tillgänglighetsdirektiv börjar gälla och har som mål att främja likvärdig tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Direktivet innehåller konkreta krav som alla EU-länder måste uppfylla för att säkerställa att digitala produkter och tjänster kan användas på samma villkor för alla.
- Krav på laddstolpar på parkeringsplatser med fler än 20 platser vid kommersiella fastigheter.
- Ny moderniserad patentlag som ersätter den nuvarande från 1967. Den nya lagen kommer med förändringar som gör lagen enklare att tolka, tack vare ett modernare språk och tydligare ämnesrubriker.
- Arbetsgivare åläggs lämna fler uppgifter än tidigare till Försäkringskassan för att motverka bidragsfusk.
- Skyldigheten att begära tillstånd hos polisen för personer som vill starta hotell eller vandrarhem tas bort.
- En ny lag gällande cybersäkerhet. Den nya lagen förändrar flera andra lagar, bland annat säkerhetsskyddslagen, offentlighets- och sekretesslagen samt lagen om brottsregister. Flera satsningar sker på cybersäkerhetsområdet.
- Nya lagar inom arbetsmiljöproblemet med skärpta krav bland annat för byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare.
- Krav på att varje skola ska ha ett bemannat skolbibliotek.
- Ämnesbetyg ersätter kursbetygen på anpassade gymnasieskolor och komvux på gymnasial nivå.