Sänkt klorhalt i dricksvattnet

Klorhalten i dricksvattnet har sänkts efter att 40-talet Piteåbor hört av sig till Pireva med klagomål på smak och lukt. Att klorhalten kunnat sänkas beror på att vattenråvaran håller lägre temperatur och är "renare".

Fredrik Bellander, va-chef på Pireva, tror att renspolningen av vattenledningarna kan ha bidragit till att ett antal Piteåbor fick klorluktande vatten i kranen. (arkivbild)

Fredrik Bellander, va-chef på Pireva, tror att renspolningen av vattenledningarna kan ha bidragit till att ett antal Piteåbor fick klorluktande vatten i kranen. (arkivbild)

Foto: Maria Johansson

PITEÅ2019-01-13 08:33

I oktober/november började telefonen gå varm hos Pireva. Folk hörde av sig för att vattnet smakade och luktade klor. Paret Mats och Karina Persson som bor i centrala Piteå var två av dem som märkte en stor förändring i dricksvattnet.

– Vattnet är så dåligt att inte ens hunden vill dricka det. När rören skulle spolas fick vi information, men inte nu när vattnet smakar klor, sade de till PT i början av november.

Mats Persson blev dålig i magen och kontaktade sin läkare som sade att det mycket väl kunde bero på förhöjd klorhalt i vattnet.

Faktum är att klorhalten höjdes redan under våren 2018 men det var inte förrän under senhösten som folk började höra av sig till Pireva med klagomål.

Det finns inga fastslagna svar på varför vattnet inte började smaka klor förrän i oktober, när höjningen gjordes under våren, men en teori är att det hör samman med renspolningen.

Fredrik Bellander, va-chef på Pireva, förklarar att klor används för att neutralisera mikroorganismer. En renspolning av ledningar resulterar i att sediment och orenheter spolas bort vilket betyder att kloret kommer längre ut i ledningarna, när det inte längre har så mycket bakterier att förbruka.

– Vi kan som sagt inte veta att det beror på detta, men det är en teori vi har, säger han.

Kort efter att PT skrev om paret Persson och deras problem med vattnet så sänktes klorhalten igen.

– En av aspekterna bakom det var att så många upplevde dålig lukt och smak, säger Fredrik Bellander, som förklarar att nivån av klor är något som justeras kontinuerligt för att ligga på en lämplig nivå och att klorhalten i Piteås dricksvatten ligger långt under tillåtna gränsvärden.

Att klorhalten kunde sänkas hör samman med att temperaturen på vattnet i vattentäkten sjunker under hösten. Vattnet blir mer stillastående och innehåller mindre mikroorganismer.

– Vårt dricksvatten består ju av ytvatten från älven och innehållet varierar därför, säger va-chefen som förklarar att man hela tiden jobbar med olika tekniker för att rena vattnet på bästa sätt och att det handlar om mycket avancerad teknik.

Under 2019 kommer man bland annat att jobba med barriärer och nya membran i samband med vattenreningen.

Fredrik Bellander uppmanar människor som upplever konstigheter med vattnet att höra av sig.

– Det är bra att vi får veta vad som händer så att vi kan undersöka om något hänt och sedan följa upp det, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!