Sänkt a-kassa slår hårt mot kommunerna

A-KASSA. Sveriges kommuner riskerar en miljardsmäll när de nya a-kassereglerna börjar gälla. Nu kräver Svenska Kommunförbundet att staten betalar fullt ut för kommunernas befarade utgiftsökning om fler behöver socialbidrag.

Piteå2006-11-09 00:00
Svenska Kommunförbundet har insett att regeringens planerade förändringar av a-kassan kommer att få konsekvenser för kommunerna.

Dels på grund av att fler förmodligen kommer att behöva komplettera med socialbidrag för att klara försörjningen och dels på grund av att en del grupper riskerar att hamna helt utanför a-kassan. Exempelvis de tusentals högskolestudenter som går ut i arbetslöshet, men inte längre får rätt att stämpla.

Ingen vet i dag hur regeringens förslag kommer att slå i realiteten, men Ilmar Reepalu, (bilden) ordförande i Svenska kommunförbundet, anser att det är uppenbart att kommunernas kostnader för socialbidrag kommer att stiga.

En försiktig prognos är att det handlar om ett antal hundra miljoner kronor, kanske så mycket som miljardbelopp. Av den anledningen kräver Svenska Kommunförbundet att regeringen tar hänsyn till detta och fullt ut ersätter kommunernas merkostnad.

Behovet ökar

Ansvariga i Piteå kommun är införstådda i problematiken, men någon ekonomisk prognos är inte gjord. Däremot är det troligt att eventuella merkostnader finns i åtanke i budgetarbetet.

- Vi tror att den förändrade a-kassan får effekt, i vart fall på kort sikt. Samtidigt vet vi inte om regeringens jobbförslag mildrar effekterna. Det lär visa sig under nästa år, säger Henry Lundgren, (bilden) chef för individ/familjeomsorgen.

Gunbritt Johansson, (bilden) chef för socialbidragshanteringen i Piteå kommun, påpekar att det finns en direkt koppling mellan sänkningar av olika ersättningsnivåer och behovet av socialbidrag.

- Visst kan det bli så att fler som går på a-kassa inte når upp till riksnormen och då måste kommunen rycka in. Värst är det om människor är helt utan ersättning, då får kommunen ta hela det ekonomiska ansvaret.

Insatser för unga

Det senaste året har arbetslösheten sjunkit i Piteå. En viktig anledning till detta är satsningen på unga under 25 år. Aktivt samarbete mellan kommunen vägledningscentrum och arbetsförmedlingen har inneburit att många unga kommit ut i projekt och arbete.

- Regeringen har aviserat en minskning av arbetsmarknadsåtgärder. Om arbetsförmedlingen förlorar sina instrument och anslag så begränsas våra möjligheter. Risken är uppenbar att många i det läget måste ha hjälp av försörjningsstöd för att klara sig. Det vore djupt olyckligt, säger Henry Lundgren.

I fjol betalade Piteå kommun ut cirka 19 miljoner kronor i försörjningsstöd, men under 2006 pekar det år rätt håll och kostnaden för försörjningsstödet är beräknad till 15,5 miljoner kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om