Sångdebuterade för 65 år sedan

Publiken viftade med programbladen och gav på det sättet sin uppskattning av prestationerna till känna. Det berättades i Piteå-Tidningen när Eina Jonsson från Pålmark, Norrfjärden, sångdebuterade inför större publik för 65 år sedan.

Eina Enroth, född Jonsson i Pålmark,  på bild från sångdebuten i augusti 1943 i Norrfjärden. I dag är hon 85 år fyllda och sedan 1985 bosatt i Ljusne

Eina Enroth, född Jonsson i Pålmark, på bild från sångdebuten i augusti 1943 i Norrfjärden. I dag är hon 85 år fyllda och sedan 1985 bosatt i Ljusne

Foto:

PITEÅ2008-07-23 06:00
Det var i augusti 1943. Barnens Dags kabarén i Piteå hade spelat upp " I tider som dessa" och det pratades allmänt i bygden om ett mystiskt flygplan som skulle ha störtat i Brännträsk, Sjulsmark, vilket för övrigt vållade ett stort pådrag. Det var under dessa augustidagar en ung sångdebutant framträdde i Norrfjärdens kyrka, sångstuderanden Eina Jonsson från Pålmark, dotter till arbetaren Johan Jonsson. Bortåt 500 personer hade mött upp.
Fick vackra vitsord
"Särdeles röstbegåvad och har själv genom energi och framåtanda förskaffat sig en treårig sångundervisning av ett par sånglärare i huvudstaden. Fullkomligt medellös har hon förskaffat sig sångutbildning genom att arbeta för den", berättades det i tidningen.
Hon gavs ampla vitsord för sin vackra röst.
Eina Jonsson hade svarat på en annons i en tidning, där en kvinnlig röstpedagog erbjöd utbildning åt en sångbegåvad flicka, som i ersättning för undervisningen var villig delta i hushållsarbete. Den då 17-åriga Pålmarksflickan gav sig iväg till Stockholm
Där arbetade hon i tre år och studerade tonbildning, sång och tal, dels hos fru Kindberg dels hos fru Lina Boldemann. Under studietiden framträdde hon ett flertal gånger i Stockholmstrakten.
"Det är att hoppas att när hon nu i hembygden prövar sina krafter bygdens folk möter upp i kyrkan och ger henne uppmuntran. Entrén är så låg som 1 krona", påpekades det i tidningen.
Tillbaka till hemgården
I dag är Eina Jonsson, gift Enroth, bosatt i Ljusne, Hälsingland, och 85 år fyllda. Fortfarande i full aktivitet.
- Jag bad operasångerskan Brita Hertzberg lyssna till min röst. Sedan var det meningen att jag skulle söka in på operaskolan. Men kärleken kom emellan.
Personporträtt
Hon träffade Bertil Enroth, de gifte sig 1945. Efter det blev sången ett fritidsintresse. En och annan tidning fann dock Pålmarksflickan intressant och gjorde porträtt kring henne.
-Jag sjöng under de här åren på många ställen, erinrar sig Eina Enroth.
Dessförinnan hade Eina Enroth fått sin formella sångutbildning av den ryska koloratursopran Andrejewa von Skilondz och friherrinnan Brita von Vegesack, där även operasångerskan Hjördis Schymberg och Birgit Nilsson inhämtade sina kunskaper.
Efter att en tid ha bott i Värmland kom familjen 1960 till Pålmark, Norrfjärden, där Eina Enroth övertog fädernegården. Här bodde de till 1985 då flytten gick till makens hemtrakt, Ljusne. Hon är änka sedan 2001.
-Under åren i Norrbotten vågade jag mig inte på att sjunga eftersom jag drabbades av astma och fick det svårt med rösten, konstaterar hon.
Den som undrar vad den enligt tidningen lyckade debuten i Norrfjärden för 65 år sedan innehöll kan, vid en titt i ett gammalt programblad, nämnas att hon sjöng J.S Bach: "O, gläd Dig mitt hjärta", Cesar Franch:" Pauis Angelicus", G.F. Händel: "Recitativ och Aria ur Theodora", J.A. Josephson: "Längtan från havet", Edvard Grieg: "Våren", Bohm: "Ljuv som en natt", Joseph Haydn: "Aria ur oratoriet Skapelsen", Hannikainen: "Det gäller", F. Hummel: "Halleluja", E. Melartin: "O, Herre", Backer Gröndal: "Mot kveld" samt C.L Sjöberg: "Tonerna".
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om