Sång, musik och rörelse på minirytmik

En viktig aktivitet för både samhållighet och inlärning. Minirytmiken på Familjens Hus i Piteå tränar bort småbarnens medfödda reflexer, men är också en lustfylld halvtimme av lek, dans och musik.

Louise Nilsson rockar loss med barnen på minirytmiken, ett rörelseövningspass för barn från åtta månade.r

Louise Nilsson rockar loss med barnen på minirytmiken, ett rörelseövningspass för barn från åtta månade.r

Foto: Linnea Lundström

Piteå2016-01-31 22:00

I CD-spelaren snurrar en skiva med barnsånger. Till glada toner från Emil i Lönnberga och ”Hej, hej, hallå!” dansar föräldrar och barn tillsammans på Familjens Hus på Storgatan. På schemat står minirytmik och under ledning av förskollärare Louise Nilsson dansar barn och föräldrar tillsammans. Hon håller i en docka för att illustrera hur föräldrarna ska hålla barnen, men vissa springer hellre runt i rummet än att sitta stilla.

– Vi erbjuder mini- och babyrytmik framför allt för att föräldrarna ska få knyta extra bra kontakt med sina barn. Det handlar mycket om ett samspel mellan barnen och de vuxna, att lära sig signaler och att tolka in vad barnet känner, säger Louise Nilsson.

– Det är också för att träna bort reflexer genom speciell rörelseträning. Barn föds med specifika reflexer för att klara förlossningen och skydda dem - rörelserna är ofta symmetriska, i händerna finns en gripreflex, och så vidare. Detta är lite tvetydigt men forskning säger att det är bra för läs- och skrivinlärningen att träna bort reflexerna. Det kan också vara svårt att lära sig krypa eller bara sitta i en stol om de finns kvar.

På minirytmiken arbetar man mycket med att klappa, korsa sin kropp och träna balans genom att snurra. Louise menar att man ofta ser hur barnen uppskattar det, och gör de inte det avslutar föräldern övningen.

– Märks det att barnet inte gillar det och inte är mottagligt får man avsluta. Det kan vara så att de är för trött eller hungrigt just då, men ofta brukar man se att de tycker om det.

Under passet hinner man också använda olika instrument. Just musiken är ett väldigt viktigt inslag, både för nöjets skull men också för att lägga språkliga grunder.

– Sång och musik är bra för språket, trots att de är små får man in språkrytmen. Det börjar redan när man är alldeles nyfödd och hör de vuxna prata.

Efteråt är både barn och föräldrar rödrosiga. Rytmiken är fysiskt krävande, för de små är en halvtimme en lång tid med många intryck. Också för de vuxna, som bär runt och måste hålla barnen aktivt uppmärksamma under passet.

– Vi kommer hit mest för att göra någonting med andra barn, det är mycket social träning, säger Ted Richardsson som är här med dottern Ester.

– Det är roligt att träffa kompisar i samma ålder. Oftast ser man att de tycker det är kul, Signe tycker mest om att springa runt själv. Vi brukar sjunga vissa av sångerna hemma också, säger Malin Stenvall.

Under tre tisdagar framöver är det minirytmik (för barn mellan åtta månader och två år) klockan 10.00 och babyrytmik (för barn upp till åtta månader) klockan 11.00. Ingen föranmälan krävs och varje tillfälle kostar 20 kronor.

barn@pt.se

Fakta

Bebisar föds med vissa reflexer. Detta för att klara förlossningen samt skydda sig själva.

Ett exempel är sökreflexen som innebär att om man stryker barnet på kinden så vänder det sig åt det hållet. Detta för att kunna hitta bröstvårtan eller flaskan vid matning.

Babinskireflexen gör att barnets tår spretar om man drar fingret från hälen upp mot tårna.

Forskning säger att medfödda spädbarnsreflexer som inte tränas bort kan orsaka problem i framtiden. Inte minst rörande skrivinlärning och koncentrationsmöjligheter.

Till en början är barnens armrörelser ofta symmetriska. Om detta mönster inte försvinner försvåras skrivandet eftersom man då vill göra samma rörelse med båda händerna.

Ryggradsreflexen är den reflex som hjälper barnet att hamna i rätt position vid födseln. Man menar att bebisar som föds med kejsarsnitt har större risk för att ha rester av reflexen kvar. Detta kan bland annat orsaka svårigheter i att sitta still, koncentrationssvårigheter och känslighet för åtsittande kläder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om