Det var i mitten av maj som en tågutspårning resulterade i att hundratals ton miljöfarligt kopparkoncentrat spreds ut i naturen. Mycket av kopparsligen har gått ut i en närliggande myr.
– Det är jättetur att det var en myr just där eftersom en myr har stor möjlighet att ta emot föroeringar, det är som en svamp, säger Henrik Eriksson.
Nedströms
Men trots myrens förmåga att bromsa upp spridningen, kan kopparkoncentratet ha tagit sig nedströms ut i Piteälven.
– Naturligvis kommer det att rinna vidare och nu undersöker vi hur det ser ut så att vi kan göra åtgärder för att förhindra att det uppkommer skador nedströms.
Sedan olyckan har arbetet med att forsla bort kopparsligen pågått men på grund av förfallstiden i skogen har tunga fordon inte kunnat transportera bort vagnarna. Nu är dock vägarna hårdgjorda och täckta långtradare jobbar med att forsla sligen till Rönnskär.
– Det är säkert 800-900 ton som ska köras bort. När vagnarna är bortkörda kommer vi att kunna ta oss an den förorenade marken, säger Henrik Eriksson.
Lägre halter fortsätter
Prover har tagits i flera omgångar sedan olyckan, både Boliden och Trafikverket har gjort provtagningar, men i nuläget går det inte att säga exakt hur allvarlig situationen är.
– Det är svårt att säga vad värdena står för, men de indikerar att myren håller fast föroreningarna och att det är lägre halter som fortsätter förbi.
För att hantera föroreningarna i myren finns det flera tillvägagångssätt.
– Vi vet inte än hur vi ska ta oss an myren, man kan justera ph-värden, man kan muddra och ta bort sedement eller kanske göra andra åtgärder, det jobbar vi med att ta reda på just nu. Vart efter vi får information så redogör vi till miljö- och hälsoskyddsförvaltningen i Piteå kommun, säger Henrik Eriksson.