Det var lördagen den 9 mars i fjol som verk 22 i Enercons vindkraftspark i Ersträsk, gick in i övervarv och delar av tornet demolerades. Under hösten har arbetet pågått med att omhänderta material tillhörande den havererade delen.
– För två veckor sedan tog jag emot anmälan om sanering av markområdet och efter det har jag fattat beslut i ärendet, säger Ingrid Olofsson, miljöinspektör på samhällsbyggnad, miljö- och hälsoskydd i Piteå kommun.
Kommunens beslut innebär ett antal försiktighetsvillkor som ska beaktas av vindkraftsparkens ägare. Bland annat ska sanering utföras i enlighet med det vindkraftsbolaget har angett i sin anmälan och vad de i övrigt åtagit sig i ärendet. Kommunen ska underrättas om det tillstöter problem under sanering som medför avvikelser från anmälan eller om nya föroreningar upptäcks. Förorenade massor ska transporteras bort och massorna ska omhändertas av godkänd avfallsmottagare.
Piteå kommun har tillsynsansvaret av all vindkraft i kommunen och miljöinspektören Ingrid Olofsson har gjort en undersökning av olycksplatsen. Av anmälan framgår att det fanns misstanke om att oljor och smörjmedel kan ha läckt ut.
– Där vrakdelarna låg har det bildats en krater. Vindkraftverkets rotorhus innehåller olja och från den har det läckt ut. Vi har fått påpekanden att det ser mörkt ut omkring nedslagsplatsen, men när jag var där kunde man inte se någon olja med blotta ögat. Det var först när upprensningen för gjordes som det upptäcktes en mindre mängd olja i nedlagskratern, säger hon.
Det är bolaget Ersträsk vind AB som är verksamhetsutövare. Enercon är deras serviceleverantör och sköter kontakten med kommunen.
– Det är många som tror att Enercon och Svevind äger vindkraftverken men så är det inte. De är Ersträsk vind AB som gör det och har det totala ansvaret för vad som händer där, säger Olofsson.
Miljö- och tillsynsnämnden anser att bolaget har fullgjort både underrättelseskyldigheten och anmälningsplikten om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
– Inom tre månader efter att man är klar med saneringsarbetet ska bolaget lämna in en slutrapport till oss. Sedan ska de även göra vattenprov av ytvatten bara för att säkerställa att de inte missat någonting. Det här ärendet behandlas som alla andra incidenter av utsläpp. Det är ingen skillnad i handläggning, säger Ingrid Olofsson.