– Vi har kvar våra absorptionslänsar som vi lade ut under måndagseftermiddagen. Vi tänker att de får ligga där ett tag och suga åt sig olja. Det är svårt att säga något om när saneringsarbetet kan vara klart. Det är ju statligt vatten så det är kustbevakningens ansvar nu men vi är behjälpliga om det behövs, säger Johan Widman, insatsledare på räddningstjänsten Piteå-Älvsbyn.
Den mängd förorenat vatten som läckt från den överfyllda bassängen ut i viken har Stena Recycling uppskattat till 150 kubikmeter. Mängden ren olja som läckt ut är cirka en procent.
– Det är uppgifter som vi fick från dem i ett initialt skede, det är en första uppskattning, säger Pontus Björkman Goltz, befäl vid kustbevakningens ledningscentral.
Under måndagskvällen lade kustbevakningen ut en läns för att förhindra att det förorenade vattnet skulle åka vidare ut i havet och under tisdagen gjordes flera försök att få upp oljan med sugbil.
– Det var väldigt svårt att få länsen på plats. Problemet är att det är lågt vatten och sumpbotten vilket gör att det svårjobbat, säger Björkman Goltz.
Drönare kördes över området innan saneringen påbörjades.
– Räddningstjänsten hjälpte oss och då kunde vi se att det mesta låg närmast land. Det är lite besvärligt att ta sig fram då det är sjögräs och väldigt dyig botten, säger Petter Magnusson, från kustbevakningen i Luleå.
På måndagseftermiddagen upprättade polisen en anmälan om misstänkt miljöbrott.