Ordet "snobbränna" är nytt för många Pitebor även om de sandade gångvägarna i centrum funnits i många år.
– Det senaste året har vi växlat upp och arbetar mer aktivt med gångvägarna. De har varit anonyma tidigare, säger Eva Wikström.
"Snobbrännan" är tänkt som ett fashionabelt gångstråk i centrala stan. Gångvägarna går från Gågatan och centrumområdet till Ica och Coop. Sedan något år tillbaka är de gångvägarna alltid sandade.
Initiativet kom från pensionärsorganisationerna som la fram tanken om "trygga vardagspromenader".
– Och den idén har vi nu utvecklat, säger Wikström.
"Snobbrännan" har lyfts upp till en jämställdhetsfråga. I fjol ansökte man om priset för bästa jämställdhetsarbete i Norrbotten, men fick det inte.
– Det är mycket kvinnor som handlar och promenerar i centrum. Kvinnor lever längre än män. Vi har unga mammor med barnvagnar som också ska känna sig trygga när de promenerar. Även för synskadade underlättar det genom kontrasterna som blir av sand och is/snö. Genom detta trygga gångstråk utökar vi möjligheten till att vara ute även vintertid och när det är halkigt. Vi har ofta extra insatser på gångvägarna för att det ska synas att det är ett stråk.
Även när det gäller vinterväghållningen jobbar teknik- och gatukontoret än mer med framförhållning.
– Vi försöker också hitta gynnsammaste sättet att jobba och ligga steget före hela tiden. Vi har fler digitala tjänster som signalerar om väghållningen. Vi får bättre prognoser. Nu kom en varning om ishalka då regn väntas falla på halt väglag. Så nu ligger vi i beredskap för detta och går ut och sandar till torsdagsmorgonen.
Budgeten för vinterväghållningen ligger på 17,5 miljoner, ungefär som i fjol.
– Vi arbetar för att få ut så mycket som möjligt för pengarna. Exempelvis lastas snön vi skottat ur på dagen istället för på natten då det blir billigare även om det kan bli lite störningar.
När det gäller sandning så försöker man ligga steget före, vilket gör det lättare att planera. Klimatförändringar gör att vintrarna tenderar att bli varmare och med mer is och halka.
Den största kostnaden är en full plogsväng. Om det kommer ett kraftigt snöfall och följs av ett nytt och snöröjningen inte hinner bli klar innan nästa.
– Men jag kan nog säga att vi har Norrbottens bästa vinterväghållning. Vi har till exempel torra vägar snabbare på våren än våra grannkommuner som då fortfarande kan ha moddigt.