Samverkan för minskad användning

Utbildning och bra samarbete mellan kommun och landsting. Det är det viktigaste för att få ner läkemedelsanvändningen på kommunens äldreboenden, anser Irene Lundqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska, och Karin Olofsson, verksamhetschef för äldreomsorgen.

Irene Lundqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska sedan i höstas, beskriver samarbetet med landstinget som a och o när det gäller att minska läkemedelsanvändningen på kommunens äldreboenden. Till vänster Karin Olofsson, verksamhetschef inom äldreomsorgen.

Irene Lundqvist, medicinskt ansvarig sjuksköterska sedan i höstas, beskriver samarbetet med landstinget som a och o när det gäller att minska läkemedelsanvändningen på kommunens äldreboenden. Till vänster Karin Olofsson, verksamhetschef inom äldreomsorgen.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2013-01-04 06:00

- Nationellt säger man att vi har en för hög läkemedelsförskrivning till de gamla. Det innefattar med största sannolikhet även Piteå. Så givetvis måste vi titta på det, säger Irene Lundqvist, angående revisionsrapporten Uppföljning av tidigare revisionsgranskning avseende äldre och läkemedel (se tidigare artikel).

Hon framhåller att det är läkarna som skriver ut läkemedel.

- Valet av preparat är det den förskrivande läkaren som gör, det är inte vi som gör det, säger Irene Lundqvist.

Rapporten visar bland annat att 19 procent av de äldre i kommunens vård- och omsorgsboenden får antipsykotika och att användningen av antidepressiva medel, lugnande och sömnmedel på vissa boenden ligger över 50 procent.

Stora variationer
På något boende har en fjärdedel mer än tio läkemedel. På ett annat är den siffran noll. Variationen mellan boendena kan ha att göra med hur ofta de boende har fått byta läkare, tror Irene Lundqvist och Karin Olofsson.

- På några ställen har kontinuiteten inte varit så bra. Det syns i statistiken. Man kanske inte har haft så ordentliga uppföljningar, säger Karin Olofsson.

Ett annat problem har varit att vissa äldreboenden inte har fått den läkartid de har rätt till enligt avtal med landstinget.

- På något ställe upplever man det som ett problem, säger Karin Olofsson.

Enligt ramavtalet mellan landstinget och Norrbottens kommuner, rekommenderas äldreboendena få minst en läkartimme per tio boende och vecka. Då ingår tid för läkarronder, planerade besök hos boende, konsultationer med ansvarig sköterska, direktkontakter vid akuta behov, uppföljning av medicinska behandlingar samt en årlig uppföljning av läkemedelsordinationer.

- I det stora hela är en timme per tio boende ganska rätt. Om man får det så räcker det, säger Karin Olofsson.

Personal som lugnar
I dag jobbar åtta årsarbetare per tio boende på kommunens vård- och omsorgsboenden. Enligt Karin Olofsson skulle en högre bemanning ge större möjligheter att lugna och trösta dem som är oroliga.

- I vissa fall kan jag tänka att mer personal som har tid att lugna och trösta skulle kunna ersätta en tablett. I andra fall handlar det om att man ska begränsa antalet personal kring den boende för att inte skapa oro, säger hon.

Än viktigare är att personalen får utbildning och handledning, anser Karin Olofsson och Irene Lundqvist. De välkomnar den utbildning kring äldre och läkemedel som Norrbottens läkemedelskommitté kommer att anordna under våren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om