När Skolinspektionen för några år sedan granskade sex- och samlevnadsundervisningen framkom bland annat att elever vill prata mer om sex och samlevnad, både tidigare och oftare än vad de har möjlighet till.
I den nya läroplanen, som börjar tillämpas nästa höst, är en viktig del att fånga upp elevers tankar kring sexualitet, samtycke och relationer och ge dem möjlighet att diskutera dem på ett strukturerat sätt.
Pitholmseleverna Maya Fjellström, Nelly Thurén och Jack Efverström tycker det är bra.
– Nu i nian har vi bara haft typ två lektioner om hur barn blir till. Visst kan det vara bra att kunna om äggstockar och spiraler men det finns annat som känns viktigare, säger Jack Efverström och nämner som exempel samtyckesfrågor.
– Det är viktigt, för båda sidor, att bli upplysta och få diskutera om samtycke och vad det faktiskt innebär, vilka konsekvenserna kan bli.
Nelly Thurén och Maya Fjellström går i årskurs åtta och har under hösten haft fyra veckor i ämnet sexualkunskap inom NO-ämnet biologi.
– Vi pratade om en massa saker som typ om livet och aborter och så, berättar Maya Fjellström.
– Det blev en jättestor diskussion om abort och om tjejer som blivit gravida ska få bestämma allt, eller om killar också ska få vara med i beslutet, berättar Nelly Thurén.
– Och samtycke har vi också pratat om både på NO:n och när vi läste lag och rätt, berättar Maya Fjellström.
Rektorerna på Pitholmsskolan, Linda Andersson och Christoffer Backlund, säger att innehållet när det gäller sexualitet, samtycke och relationer i den nya läroplanen egentligen inte är nytt.
– Det ingår redan i vårt värdegrundsarbete, alla lärare är proffs i att fånga upp bollar och ta frågorna när de uppstår. Det är inte ett nytt uppdrag men det har lyfts fram och är större än ämnesknutet, säger Linda Andersson, rektor för mellanstadiet.
Christoffer Backlund, rektor för högstadiet, säger att de nya skrivningarna i läroplanen innebär att man går från ämneskunskap till ett förhållningssätt för all personal i skolan. Han beskriver det som den röda strumpan i vittvätten som ska färga allt annat i skolans verksamhet.
– Skolans personal möter redan de här frågorna varje dag, i alla möten med eleverna. Man kan säga att den nya läroplanen har anpassats till den verklighet vi redan möter.