"Samtal viktigt verktyg för att förhindra självmord"

Varannan svensk har någon i sin närhet som gjort självmordsförsök och drygt en av tio känner någon som just nu har självmordstankar. Ändå har bara sju procent det senaste året frågat någon annan om hen har tankar på att ta sitt liv. Det visar nya siffror i en undersökning från Suicide zero.

"Vår främsta uppmaning är att prata med den som mår dåligt och att våga fråga om självmordstankar", säger Rickard Bracken, Suicide zero.

"Vår främsta uppmaning är att prata med den som mår dåligt och att våga fråga om självmordstankar", säger Rickard Bracken, Suicide zero.

Foto: Erik Simander / Bildbyrån

Piteå2021-11-05 08:00

Av undersökningen framgår att många känner sig osäkra på hur de ska prata om självmord. Bara sjutton procent känner sig trygga i hur de ska prata med en person som mår psykiskt dåligt och har självmordstankar.

– Samtal är ett av de viktigaste verktygen för att förhindra självmord. Att så många människor känner någon som försökt ta sitt liv, eller som just nu har självmordstankar, är allvarligt. Samtidigt innebär det att potentialen att rädda liv är stor. Att våga fråga en person som mår dåligt om han eller hon har tankar på att ta sitt liv innebär inte att du ”väcker den björn som sover”. Det är en myt. För att förhindra självmord måste vi fråga om självmordstankar och självmordsplaner, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för organisationen Suicide zero.

Suicide zero befarar att den minskning av självmord som skedde under 2020 kommer vändas till en ökning efter pandemin.

– Vår främsta uppmaning är att prata med den som mår dåligt och att våga fråga om självmordstankar. Det kan inte bli fel, tvärtom kan det rädda liv. Det är särskilt viktigt just nu eftersom tidigare kriser visar att en nedgång av självmord snabbt riskerar att bli en ökning när krisen har lagt sig, säger Rickard Bracken.

Under 2020 tog 1441 personer sina liv i Sverige. I Norrbotten var siffran 35.  

Mår du dåligt – ring hit

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112 (SOS Alarm).

Här finns också hjälp om du har det jobbigt i tillvaron eller lider av psykisk ohälsa:

Mind självmordslinjen: Telefon: 90101, chat.mind.se, mejlsvar@mind.se

Bris: Ring, mejla eller chatta. Telefon: 116 111.

Jourhavande präst: Telefon: 112.

Jourhavande medmänniska: Telefon: 08–702 16 80

Barn och ungdomspsykiatrin: Hitta närmaste mottagning på bup.se.

Källa: mind.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!