Av undersökningen framgår att många känner sig osäkra på hur de ska prata om självmord. Bara sjutton procent känner sig trygga i hur de ska prata med en person som mår psykiskt dåligt och har självmordstankar.
– Samtal är ett av de viktigaste verktygen för att förhindra självmord. Att så många människor känner någon som försökt ta sitt liv, eller som just nu har självmordstankar, är allvarligt. Samtidigt innebär det att potentialen att rädda liv är stor. Att våga fråga en person som mår dåligt om han eller hon har tankar på att ta sitt liv innebär inte att du ”väcker den björn som sover”. Det är en myt. För att förhindra självmord måste vi fråga om självmordstankar och självmordsplaner, säger Rickard Bracken, generalsekreterare för organisationen Suicide zero.
Suicide zero befarar att den minskning av självmord som skedde under 2020 kommer vändas till en ökning efter pandemin.
– Vår främsta uppmaning är att prata med den som mår dåligt och att våga fråga om självmordstankar. Det kan inte bli fel, tvärtom kan det rädda liv. Det är särskilt viktigt just nu eftersom tidigare kriser visar att en nedgång av självmord snabbt riskerar att bli en ökning när krisen har lagt sig, säger Rickard Bracken.
Under 2020 tog 1441 personer sina liv i Sverige. I Norrbotten var siffran 35.