Samstämmiga bilden: Eriks fall är ovanligt

Upprepade skillnader mellan det första och det andra testet är ovanligt. Det menar anställda på både Hortlax hälsocentral och laboratoriet i Sunderbyn.

Enligt Magnus Tufvesson, verksamhetschef på Hortlax hälsocentral, är det vanligaste att det första och det andra provet stämmer överens.

Enligt Magnus Tufvesson, verksamhetschef på Hortlax hälsocentral, är det vanligaste att det första och det andra provet stämmer överens.

Foto: Joel Gustafsson

PITEÅ2014-08-11 05:00

På hälsocentralen i Hortlax förundras personalen över de många felvisande resultaten. Sjuksköterskan Marie-Louise Forsell berättar att hon aldrig har upplevt något liknande förr.

– Jag förstår inte varför det blir så där. För oss har det varit en viss person där det här har hänt och denna har visst blivit drabbad flera gånger. Vi har försökt utreda varför det blir så.

Inga tydliga svar

Men några tydliga svar har inte framkommit.

– Det måste vara något med just den personen, säger Marie-Louise Forsell.

Magnus Tufvesson, verksamhetschef på hälsocentralen, bekräftar att upprepat missvisande provresultat mellan screeningtest och verifikationstest inte hör till vanligheterna.

– Om det blir ett positivt svar så skickar vi iväg det på det andra provet. Det vanligaste är att prov ett och prov två stämmer överens.

Olika korsreaktioner

På grund av sekretess kan Tufvesson inte uttala sig om vad som kan ligga bakom skillnaderna i provresultaten i just Eriks fall, men han förklarar att det kan bero på ämnen av olika slag som påverkar.

– Det kan vara olika typer av korsreaktioner med andra ämnen, naturläkemedel eller intag av traditionella läkemedel.

Han uppmanar den berörda att höra av sig till hälsocentralen. Då kan de kontakta laboratoriet i Sunderbyn och försöka få vidare förståelse för vad som kan ligga bakom.

– Vi ser gärna att personen hör av sig så att vi kan få en dialog. Labbet kan oftast ge oss ett bra svar på varför, men inte alltid. Ibland kan vi inte ge en förklaring.

Ett unikt fall

Kemiingenjör Ulf Nyberg på kemlabbet i Sunderbyn känner inte igen fallet, men beskriver omständigheterna med de upprepat olikvisande testerna som unikt.

– Det upplever jag som väldigt ovanligt, det måste jag säga. Jag förstår att det är något som interfererar på just den här patienten.

Orsaken till de positiva testresultaten kan bara undersökas genom att gå in i metodbeskrivningen och göra utförligare utredningar.

– Det kan bero på en rad korsreaktioner på preparat som kan tänkas interferera, då går vi in och kollar om de finns uppräknade, säger Nyberg.

Kan inte fälla

Han betonar att screeningtesterna inte alltid visar rätt och att de därför inte kan användas för att fälla någon juridiskt. Visar det positivt så ska det alltid bekräftas genom verifikationstester.

– De positiva resultaten ska man vara riktigt försiktig med. Vill man verifiera proverna så ska man skicka det till Umeå, där har de en bättre analysmetod.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om