Musiken var en stor hobby. Anshelm Westerberg angav under ett par decennier med sitt dragspel takt och ton på oräkneliga nöjestillställningar runt om i bygden med Westerbergs trio. Där brodern Folke ibland gjorde inhopp som trummis för förstärka gruppen och också för att dryga ut inkomsterna.
När syskonen Westerberg växte upp i Sjulnäs, under enkla förhållanden, var Sverige ett land där man med stora ansträngningar försökte krypa ur fattigdomen steg för steg. En dramatisk förändring inträffade i familjen 1923 då fadern Karl Arvid dog och modern
Alma lämnades ensam med sju barn och det åttonde på väg. Den äldste i barnaskaran,
Anshelm, fick 20 år gammal ta huvudansvaret och axla mycket av faderns roll. Han var och förblev under sin levnad som en fadersgestalt för sina syskon, Agda, Anna, Nils, Vilma, Edit, Bertil, Folke och Arvid.
Mångskiftande verksamhet
Efter att Anshelm Westerberg en tid hade bidragit till försörjningen med skogsarbete bytte han yrke och slog sig på rörmokeri. 1933 startade han Rörbolaget i Piteå, där också brodern Nils en tid fanns med som delägare och Folke som rörarbetare. När Nils, alltför tidigt, år 1937 gick ur tiden fick brodern Bertil ta över ägarandelen. Den ägarandelen förvärvades senare av huvudägaren Anshelm. Bertil Westerberg satsade på bussverksamhet.Detta skedde i en tid då det på många arbetsplatser inte fanns wc utan toalettbestyren fick skötas i vanliga avträdeslängor. Tvättställ och garderober var okänt på den tiden ute på arbetsplatserna. Inte alltid fanns det tillgång till rinnande vatten, där arbetarna kunde tvätta sig, och arbetskläderna fick hängas på en vanlig krok i något enklare utrymme i de fall man inte kom och gick i dem till arbetet.
Folke Westerberg började 13-år gammal som hjälparbetare hos Rörbolaget, vilket utvecklades till ett för den tiden rätt så stort företag vilket för övrigt år 1962 förvärvades av Ivab.
Det torde knappast finnas någon människa i bygden som inte kommit i kontakt med Ivab:s mångskiftande verksamhet, vilken i dag sysselsätter sammanlagt runt 400 personer. En tredje generation, och därmed en värdefull föryngring, är på väg att skolas in i det målmedvetna arbetet för utvecklingen av familjeföretaget.
I dagens verksamhet är det inte mycket som är sig likt. Mycket har förändrats. Men Folke Westerbergs målsättning om samarbete, företagsanda och skaparglädje har under hela tiden utmärkt Ivab och gör så fortfarande.
Pionjärer
Det var i skiftet mellan 1910- och -20-talet som lokala förmågor började utveckla rörverksamhet i bygden, av naturliga skäl inte med den teknik och omfattning som finns idag. Som en av pionjärerna inom området räknas Johan (Janne) Jonsson från Långnäs. Han hade sin smedja och tog steget vidare med rörarbeten. När kraftverket i Porjus byggdes blev Jonsson förman där för ett lag rörarbetare. När kriget kom 1914 vistades Jonsson i Norge, men reste hem och 1918 startade han en rörfirma. I en tid då det för rörmokaren var att packa grejorna på cykeln, eller med litet tur fick tag i någon T-Ford, för vidare transport till de olika arbetsplatserna.Jonsson var en lokal föregångsman när det gällde utbildning. I en tid när det betalades 30 öre i timmen, traktamenten och andra tillägg inte var uppfunna, och då bestämda arbetstider inte heller fanns. Men inte heller det jäkt som präglar dagens arbete inom rörbranschen.
I rörmokeriets barndom var det inte några skönhetsarbeten som utfördes. Hela tiden rörde det sig om grova rör, mestadels två tums. För att hantera rören hade man till en början ässjan till hjälp arbetet. Gasen kom långt senare.
Började i laudgården
Pionjären Jonsson överlät 1947 sin verksamhet i andra händer. Det var det året som Folke Westerberg tillsammans med brodern Arvid startade Infjärdens värme, som enskild firma. Startkapitalet bestod av ett lån på 10 000 kronor samt en enorm optimism, arbetsglädje, seghet och uthållighet. Det nystartade företaget betalade 2 000 kronor för en del rörmaterial och några verktygslådor från ett rörföretag i Piteå, som kommit på obestånd. Kriget var slut och det fanns hur mycket arbete som helst. Inledningsvis bestod arbetet i installationer av bland annat privata vattenanläggningar, wc och diskbänksinstallation, kökspannor med några få radiatorer och öppet expansionskärl på vinden.Som i så många andra sammanhang är det inte under goda ekonomiska betingelser de stora framstegen görs. Tvärtom. Infjärdens värme till exempel såg dagens ljus i en ladugårdsbyggnad. 1959 delade bröderna Arvid och Folke på sig och 1960 blev Ivab bolag med Folke Westerberg som ägare. 1963 flyttades huvudkontoret från Sjulnäs till Piteå. Genom åren har sedan andra lokala rörföretag som Piteå värme, Wallstens rör, Ströms rör och Sundbergs rör införlivats i Ivab:s verksamhet.Verksamheten har svällt ut till att omfatta hela landet, med ett stort antal företag införlivade i koncernen, bland annat Nordtool, Brynäs rör och Evab. Trots utvecklingen har Ivab ändå mot sin kundkrets fortsatt som "den lilla enheten".Det har således runnit mycket vatten genom Piteälven sedan bröderna Westerberg i blygsam skala började med rörmokeri.