Samspelet skapar kulturella uttryck

SOMMARKURS. "Hur kändes det där, tycker ni, hur lät det?", frågar kursledaren Jan Hendrickse, tonsättare och musiker från London. "Som ett vattenfall", svarar någon; "som i en kyrka", menar en annan deltagare. "Det börjar likna ett riktigt bra musikstycke", konstaterar gruppens elbasist nyktert. Vi befinner oss på Share Music-kurs på Framnäs.

Piteå2006-08-10 00:00
Den pågående veckolånga Share Music-kursen på Framnäs folkhögskola är den första i sitt slag i norra Sverige. Kursen, som har ett 20-tal deltagare varav ett tiotal personer med funktionsnedsättning, avslutas med en helt nyskapad, offentlig föreställning med musik, dans och teater i skolans aula på torsdag kväll.

- Share Music handlar om skapande och uttryck. Vi vänder oss till alla i åldern 18 år och uppåt som vill utvecklas och inspireras tillsammans med andra, oberoende av funktionsnedsättning. Var och en efter sin förmåga, alltid under ledning av professionella konstutövare, är vad som gäller. Share Music ser inga hinder, bara möjligheter, förklarar Sophia Alexandersson, nationell koordinator för Share Music Sweden.

Sedan 2002

Framnäskursen genomförs i samarbete med landstingen i Norrbotten och Västerbotten, Sisus (Socialstyrelsens institut för särskilt utbildningsstöd) samt HSO Norrbotten.

Share Music startades på Nordirland 1985 av läkaren
Michael Swallow. Hans ide var att ge människor med funktionsnedsättning förutsättningar att utvecklas inom musik, tillsammans med professionella ledare. Senare utvidgades verksamheten till att omfatta även andra kulturella uttryck som teater, dans och rörelse.

I Sverige har Share Music funnits sedan 2002 och sedan 2003 i form av en ideell, nationell
förening.

- Här på kursen börjar vi dagen med uppvärmningsövningar. På eftermiddagen har deltagarna 3-5 olika workshops att välja på. Vi har haft dans, duetter, solodans, elektronmusikstudio, musikteknik, lite bildkonst, musikimprovisation och ensemblespel, berättar Erik Lundström, till vardags musiklärare på Framnäs.

Improvisation

Det skapande arbetet präglas av improvisation.

Ju längre kursen fortskrider desto större vikt läggs vid den avslutande föreställningen, som har arbetsnamnet "Släppa taget". Meningen är att alla kursdeltagare ska agera på scen inför publiken. Redan tidigare har man haft en struktur till den kommande föreställningen, nu fylls det som saknas i och de enskilda delarna binds samman.

- Att framträda inför en publik stärker självkänslan. Det är viktigt att få jobba framåt mot ett gemensamt mål och kunna uppleva att alla behövs, alla är lika viktiga för slutresultatet, föreställningen, säger sjukgymnasten Anita Bergqvist, Lycksele, medhjälpare på kursen.

Jan Hendrickse har arbetat med Share Music i Storbritannien i tio år; kursen på Framnäs är hans fjärde i Sverige. Han förklarar att en mycket speciell skapande miljö uppstår inom ramen för den här verksamheten, en kreativ atmosfär där proffs och rena nybörjare kan mötas och skapa tillsammans.

- Det är väldigt spännande för mig personligen, jag lär mig hela tiden nya saker om det kreativa arbetet, säger Hendrickse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om