Regionala djurskyddsrådet i Norrbotten riktar skarp kritik mot Jordbruksverkets tidigare sammanslagningar av beredskapsområden och neddragning av veterinärverksamhet. Länsstyrelsen har därför lämnat en skrivelse och efterlyser en utredning av hur djurskyddet och djurhälsan har påverkats av förändringarna.
– Det är viktigt för alla djurhållare i länet att det finns kliniskt verksamma veterinärer tillängliga på inte alltför långa avstånd för att ett gott djurskydd ska upprätthållas, säger Erika Johansson på Länsstyrelsen.
Björn Lindulf, distriktsveterinär i Öjebyn, är kritisk till förändringarna.
-Mitt distrikt är lika stort som Skåne. På nätter och helger är jag ensam distriktsveterinär i hela området.
Han tror att Jordbruksverket förlitar sig på att privata veterinärer tar en del av kunderna.
– På sommaren märker vi av när de privata stordjursveterinärerna far på semester. Det blir dubbelt så mycket att göra. Jordbruksverkets argument att det inte finns något ekonomiskt underlag i Luleå är fel. Det har öppnat en privatklinik i Luleå.
Sammanslagningarna av två distrikt inom områdena Piteå, Luleå, Boden och Älvsbyn innebär att veterinärer har fått långa körsträckor, men det saknas restidsgränser.
Avstånden medför högre kostnader för djurägarna, som betalar för resekostnaden. Ägare till livsmedelsproducerande djur får reskostnaden subventionerad när veterinärens restid överstiger 45 minuter. Det finns ett maxbelopp av den reducerade restidsavfgiften för akut behandling av djur på 135 000 kr på tre år. Om djurhållaren skulle erhålla mer än den summan så kan kunden bli tvungen att återbetala hela beloppet. Björn Lindulf är kritisk till att stödet för avlägset boende inte gäller för hästägare.
Den långa restiden och kostnaderna gör att många djurägare kan tvingas vänta till dagtid eller utföra egna åtgärder.
– Om jag inte kommer ut i rimlig tid så måste djurägaren behandla djuret själv. Eventuellt avliva det, säger Björn Lindulf.
Herbert Nyman och hustrun Anna-Britta äger Frigiva Gård i Altersbruk. Herbert Nyman är ordförande för Lantbrukarnas Riksförbund.
– Vi har fått höra att djurägare i södra Norrland inte fått behandling i tid och fått avliva djur. Vi är rädda att det ska hända, säger han.