Samma misstag igen?

Piteå2008-10-30 06:00
Kommer ni ihåg när förre statsministern Göran Persson sinkade lagen om vinterdäck med flera år därför att han hade snackat med någon på macken där han tankade? Någon som tyckte att ett lagkrav på vinterdäck var det dummaste han hört.
Nu är den nya regeringen på väg att göra samma misstag. Den här gången gäller det vinterdäck för tunga fordon.
Det var 1994 som dåvarande kommunikationsministern Ines Uusmann hade ett färdigt lagförslag om obligatorisk användning av vinterdäck. Ett förslag som också hade fått tummen upp av alla viktiga remissinstanser.
Men den då nyblivne statsministern Göran Persson hade en egen remissinstans, killen på macken, så han gav tummen ner.
Därmed åkte hela lagförslaget ner i en djup byrålåda på kommunikationsdepartementet.
"Det ligger här i en låda och ruttnar", sa statssekreteraren när jag efterlyste lagförslaget hösten 1996. Sen avvecklades som bekant både Ines Uusmann och hennes departement och hade det inte hänt en massa otäcka dödsolyckor vintern 97-98 hade väl lagen om vinterdäck försvunnit för evigt.

När rubrikerna blev alltför svarta dammade Björn Rosengren av Uusmanns förslag och drev igenom lagen 1999. Och redan efter ett par år kunde VTI konstatera att lagen minskat antalet olyckor med svårt skadade eller dödade personer med 11-14 procent. Det motsvarar 7-9 färre dödade och 50-60 färre svårt skadade. Per år!
Regeringens förhalande av vinterdäckslagen kostade alltså ett 40-tal människor livet och gav omkring 250 personer svåra, i många fall obotliga skador.
Nu är alltså regeringen Reinfeldt på väg att göra om samma misstag. I lagen från 1999 gjordes nämligen undantag för tunga fordon och den luckan ville Vägverket täppa igen redan till den här vintern. Men regeringen vill fundera ett tag till.

Även om en vinterdäckslag för bussar och lastbilar inte har riktigt samma dimension som den för personbilar så innebär varje försening att människor kan få sätta livet till i olyckor som kanske inte hade behövt hända.
I den så kallade Nollvisionen talas det om "det delade ansvaret" mellan trafikanter och systembyggare, alltså de som skapar våra trafikmiljöer och våra trafikregler. Den i särklass största systembyggaren är förstås staten, som stiftar våra lagar och bygger våra trafiksystem.

Den förra regeringen tog inte sin del av ansvaret för den försenade lagens konsekvenser - är den nuvarande regeringen beredd att göra det?


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om