Samlad kraft mot ungdomsfylleriet
ALKOHOL. Ett drogfritt ungdomsdisco på Stadshotellet i Piteå spårade ut i fredags, men sedan i höstas har både socialtjänsten och polisen lagt in en extra växel för att minska ungdomsfylleriet i Piteå.
De lovordar Stadshotellet initiativ - att satsa på en målgrupp som det sällan anordnas något för och som dessutom inte är köpstark:
Men hur ska det kunna gå att ordna något framöver?
- Jag ser det främst som ett föräldraansvar och en attitydförändring. Man låter inte sin 17-åriga son eller dotter ta bilen till affären, men att låta dem dricka alkohol är okej. Men det är faktiskt förbjudet att dricka alkohol om man är under 18 år, säger Agnetha Eriksson.
I Piteå kommun finns i dag en samverkansgrupp för drogförebyggande arbete, SAMBU. Under den finns också en arbetsgrupp bestående av krögare, representanter för livsmedelshandeln, Systembolaget, polisen, IOGT-NTO och kommunen som nu tagit fram en genomförandeplan:
De nationella delmål som främst legat till grund för planen är:
Att alkoholdebuten ska skjutas upp
Att berusningsdrickandet ska minska
Att rekryteringen till missbruk ska minska
Samt att tillgången på narkotika ska minska.
Både Eriksson och Dahlquist upplever att gruppens samarbete stärkts det senaste halvåret:
Ett konkret resultat är en krogutbildning i ansvarsfull alkoholservering som kommunen erbjuder alla krögare, ordningsvakter och serveringspersonal i mitten av maj. Målet är att minska krogrelaterat våld, att ingen alkoholservering ska ske till dem under 18 år och inte heller till överförfriskade personer.
Hur ser det ut i dag?
- Jag tror att det följs skapligt när det gäller att inte servera alkohol till dem som är under 18 år, men sämre när det gäller att inte servera till överförfriskade, säger Eriksson.
Ett informationsblad om ungdomar och alkohol ska delas ut till alla föräldrar med barn i årskurs sex-nio samt gymnasiet. Polisen ska närvara vid riskkvällar, beslagta alkohol som ungdomar har med sig och kontakta föräldrarna.
En affischkampanj är på gång där kända Pitebor säger att: "Jag langar inte".
Polisen ska vara synlig på aktuella langningsplatser och har inlett ett samarbete med Systembolaget för att stoppa den.
Henrik Fridström, yttre befäl vid Piteåpolisen och den som samordnar ungdomsprojektet, menar att det är "svårjobbat", men inte omöjligt att stoppa langningen. Han uppmanar alla som vet något att höra av sig till polisens växel.
Åtta av poliserna i Piteå jobbar i dag delar av sin tid med just att bekämpa alkohol- drogmissbruk bland unga. Det handlar om att upptäcka unga på väg in i missbruk och att försvåra för dem att få tag på alkohol/droger.
- Ju längre alkoholdebuten skjuts upp desto bättre, innan ungdomarna fyller 17-18 år finns det en chans att vara med och påverka, men sedan är det för sent, säger Fridström.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!