Norrbotniabanan kan förstöra samebyns vinterbetesmark

En Norrbotniabana genom Pitholmsheden skulle slå hårt mot Östra Kikkejaur sameby. Ordförande Johan Lundgren hoppas att Trafikverket och kommunen gör ett omtag. "De kanske inte bryr sig om oss, men lyssna på Piteåborna."

Skötesrenägaren Robert Bjurström och Johan Lundgren, ordförande i Östra Kikkejaur sameby, vill att beslutet om Norrbotniabanans dragning rivs upp. "Vi hoppas att man lyssnar på Piteåborna."

Skötesrenägaren Robert Bjurström och Johan Lundgren, ordförande i Östra Kikkejaur sameby, vill att beslutet om Norrbotniabanans dragning rivs upp. "Vi hoppas att man lyssnar på Piteåborna."

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2021-12-15 20:00

Östra Kikkejaur sameby är i full färd med att köra ned sina renar till vinterbetet i Piteå. Förut kunde renskötarna låta renarna beta den naturliga vandringen österut men sedan vindkraftparken i Markbygden kom upp är det lastbil som gäller.

– Det kanske kommer att bli möjligt någon gång i framtiden när parken är färdigbyggd. Men det finns ingen renskötare som skulle ta den risken i dag. Det går inte, säger renskötaren Johan Lundgren, från Arvidsjaur, ordförande i Östra Kikkejaur sameby.

Han följer med spänning debatten om Norrbotniabanans dragning genom Piteå som seglat upp.

– Det har tänt en strimma av hopp. Jag förstår att kommunen och Trafikverket inte kommer att ändra sig för vår skull, men tillsammans med alla andra aspekter kanske det går att göra skillnad.

Skötesrenägaren Robert Bjurström i Piteå hoppas också att Trafikverket tänker om.

– Det försvårar för vårt vinterbete. Vi får ingenstans att ta vägen, säger han.

Samebyn yttrade sig om Norrbotniabanan för 15 år sedan och förespråkade då ett järnvägsspår efter E4 med ett resecentrum vid Lomtjärn. Att banan dras genom Pitholm är det värsta som skulle kunna hända för samebyn.

– Pitholmsheden är den vinterbetesmark med högst kvalité i vår sameby. Vi är jätterädd om den fläcken och försöker vara där sparsamt för att inte tära på betet. Marken har redan krympt med sommarstugeområden och industriområden, säger han.

Sedan Trafikverket beslutade om Norrbotniabanans dragning har Östra Kikkejaur fått Europas största vindkraftspark på sin vinterbetesmark. Enligt Johan Lundgren har man provat att samla renarna vid vindkraftverken, men ljud- och ljusstörningar fick dem att skingras.

– Vi är en näring som får ta mycket stryk av det som händer i Norrbotten med alla exploateringar. När man beslutade om den här korridoren för 15 år sedan utan att lyssna på oss kanske man tyckte att vi hade annan mark att vara på. Men vi har inte det längre.

Johan Lundgren har sommarstuga i Piteå och har bott sju år i staden. Han känner många Piteåbor och upplever att många vill se ett resecentrum utanför stadskärnan.

– Det som är fantastiskt med Piteå är egentligen inte stadskärnan utan de stora och levande byarna. Må vara att man inte tar hänsyn till rennäringen, men att man inte tar hänsyn till sina bybor är konstigt. Det är inte bara de som kan promenera till resecentrum som ska pendla med tåg. Det är alla kommunmedborgare, säger Johan Lundgren och tillägger:

– Om du kommer från Svensbyn, Bergsviken, Hortlax eller Roknäs tycker du förmodligen att det är smidigt med ett resecentrum i Lomtjärn.

Trafikverket har sagt att de inte vill ändra sig?

– Det är väl så. Däremot ska man akta sig för att bestämma sig för något för 15 år sedan och sedan tro att världen inte har förändrats. Piteå är faktiskt en del av världen. 

Johan Lundgren är själv politiker för Socialdemokraterna i Arvidsjaur. Han har suttit som vice ordförande i kommunstyrelsen och varit ledamot i kommunfullmäktige.

– Vi politiker tycker att folk ska engagera sig i ett politiskt parti och sedan påverka genom det. Den här opinionen som blir tycker vi politiker egentligen inte om, även om vi inte törs säga det rakt ut. Det är något man måste ändra på. Jag tycker man ska göra ett omtag och lyssna på Piteåborna. Ha en öppen debatt och var inte så fastlåst.

Östra Kikkejaur

Skogssamebyn Östra Kikkejaur sameby har sina åretruntmarker i Arvidsjaurs kommun och sina vinterbetesmarker i Älvsbyns och Piteå kommuner. Samebyn har cirka tio renskötselföretag och får ha högst 4 000 djur i vinterhjorden.

Närmast kusten i Piteå har samebyn sitt viktigaste vinterbete vid Pitholmsheden, Pite havsbad, Degeränget och skärgårdsöarna. Området är utpekat som riksintresse för renskötseln och ska enligt miljöbalken skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra näringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!