Det kinesiskt ägda vindkraftsbolaget Markbygden Ett AB är på obestånd och har beviljats rekonstruktion vid Umeå tingsrätt. Företaget vill främst komma ur ett för dem mycket olönsamt elhandelsavtal med norska Hydro Energi.
Markbygden Ett flaggar även för att eventuellt säga upp andra avtal om de inte kan omförhandlas. Enligt rekonstruktören Mikael Kubu är det för tidigt att säga hur avtal kan komma att påverkas, men han säger att kärnfrågan är avtalet med Hydro Energi.
– Utgångspunkten är att avtal med nödvändiga parter för att bedriva vindkraftsanläggningen kommer att fullföljas. Sedan kan det finnas enskildq avtal som man inte ser är nödvändiga eller som man bedömer ska omförhandlas. Men det är för tidigt att säga, säger han.
Bland fordringsägarna finns allt från storföretag som Hydro Energi och europeiska banker till myndigheter som Skatteverket, Energimyndigheten och Piteå kommun.
Ett 30-tal privatpersoner i Piteå kommun står också listade som borgenärer tillsammans med lokala företag. Även de fyra ekonomiska föreningar som hanterar utbetalningen av bygdemedel finns med på listan av berörda.
– Vi såg redan ifjol att det här bolaget levererade mindre bygdemedel per producerad megawatt jämfört med vad de övriga parkerna gjorde. Vi har blivit informerad om att de har ett avtal som är ofördelaktigt för dem vilket drabbar deras försäljning och innebär att beloppet bygdemedel blir lägre, säger Anders Persson, ordförande i Kost Vind ekonomisk förening.
2022 utbetalades 2,3 miljoner kronor bygmedel som fördelades till de fyra olika föreningarna. Anders Persson vet inte vilken effekt rekonstruktionen kan få på utbetalningen av bygdemedel, men säger att de har ett avtal som de kommer hävda gäller.
– Vi förutsätter att bolaget kan uppfylla avtalen som vi har med dem. Det är det enda vi kan göra i det här läget.
En annan av de berörda är Östra Kikkejaur sameby som har avtal om ersättning med vindkraftsbolagen i Markbygden.
– Det är klart vi är oroliga, för vi vet så otroligt lite. Det kommer ingen information från företaget eller någon företrädare. Det enda vi vet är att de inte kan gå i konkurs under rekonstruktion, säger Johan Lundgren, ordförande i samebyn.
Bolag som är i rekonstruktion har möjlighet att säga upp avtal om rekonstruktören samtycker. Johan Lundgren har svårt att tro att avtalen med lokala aktörer i Piteå kommun är det som bolagen främst vill riva upp eller omförhandla.
– Vindkraftsbolaget har väldigt fördelaktiga avtal med både markägare och med rennäringen så jag tror inte att de är ute efter det i första hand.
Johan Lundgren kan inte säga hur mycket ersättning de får från Markbygden Ett med hänvisning till avtalssekretess.
– Men det är den enskilt största parken i Markbygden med 179 verk så det är en stor del av vår ersättning som hamnar i det här bolaget. Så det är klart att det är betydelsefullt.
Markbygden Ett AB är ett helägt dotterbolag till North Pole Vindkraft Holding AB som i sin tur ägs till 75 procent av det kinesiska statliga företaget CGN och till 25 procent av BNR Infrastructure Co-Investment Limited i London. Bolaget har i dag cirka sex miljarder kronor i skulder.