Samarbete ska stoppa mäns våld mot kvinnor

Män som använder hot, våld eller kontrollerar sin partner kan genomgå behandlingen IDAP för att få stopp på sitt beteende. Men kunskapen om att behandlingen överhuvudtaget finns är dålig. I går hölls därför en konferens i Luleå för att sprida informationen.

Mari-Anne Tobiasson, Kriminalvårdens samordnare för IDAP, var glad över att kunna presentera den "kedja" av personer med uppdrag att både ge behandling till män som slår och att hjälpa, stötta och skydda deras offer.

Mari-Anne Tobiasson, Kriminalvårdens samordnare för IDAP, var glad över att kunna presentera den "kedja" av personer med uppdrag att både ge behandling till män som slår och att hjälpa, stötta och skydda deras offer.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-10-17 06:00
"Det är ju för att jag älskar dig som jag slår - lite får man tåla" det var underskriften på den samverkanskonferens som anordnades av Kriminalvården, Kvinnojouren Iris och Luleå Brottsofferjour i går.
Sedan drygt ett år tillbaka finns behandlingsprogrammet IDAP (Integrated domestic abuse programmet) i Norrbotten för män som vill få stopp på sitt aggressiva beteende.
Behandlingsprogram
PT har tidigare berättat om programmet som används av frivården i Luleå. Parallellt med mannens programdeltagande erbjuds också den kvinna som utsatts för våld en samtalskontakt hos något av frivilligorganisationerna.
- Men behandlingsprogrammet måste bli mer känt, både hos olika myndigheter som polisen och socialtjänsten, samt även hos allmänheten, säger Sven Fredriksson, frivården.
Han menar att ett annat problem är att behandlingen i dag bara kan erbjudas när en man som misshandlat sin partner häktas för brottet, annars måste han och kollegorna vänta tills dess att åtal väckts.
- Då kan det ha gått sex månader sedan brottet inträffade. Det är alldeles för lång tid och mannens motivation är inte alls lika stor som precis efter att brottet begåtts, säger Fredriksson som dessutom menar att våldet inom familjen oftast pågått länge innan kvinnan ens anmäler.
Våldet minskar
Just nu genomgår fyra män i Norrbotten IDAP-behandlingen och en man som dömts för våldbrott väntar på plats. Fler män kommer också inom kort att erbjudas hjälpen. Programmet kom inte till Sverige förrän 2004, men bygger till stor del på erfarenheter från behandlingsarbete som bedrivits i USA sedan 1980-talet.
- Vi vet att det grövre, fysiska våldet minskar bland de män som behandlas, men det är svårare att ta reda på om det kontrollerande beteendet också upphör, säger Fredriksson.
Syftet med konferensdagen är just att få myndigheter och frivilligorganisationer att samverka bättre för att kunna ge stöd till både kvinnan, mannen och barn som finns i familjen.
IDAP-programmet bedrivs normalt inom påföljden skyddstillsyn med särskild behandlingsplan som ett alternativ till fängelsedom. Bara under 2007 anmäldes 633 fall av misshandel i länet, i 471 fall var gärningsmannen bekant med kvinnan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om