Samarbete ska göra länet attraktivare
RFSL Nord har fått 200 000 kronor av landstinget för att göra en förstudie och jobba för ett HBT-nätverk i länet. I går hölls en HBT-tankesmedja på Polstjärnan i Piteå där två landstingsråd, fyra kommunalråd och flera organisationer medverkade.
Riksorganisationen RFSL:s vice ordförande Christian Möllerop, landstingsrådet Agnetha Granström (MP), Övertorneås kommunalråd Linda Ylivainio (C) och RFSL Nords projektledare Jonas Hansson gladdes över de positiva tongångarn på HBT-tankesmedjan.
Foto: Anders Thelin
- Ett mål med projektet är att skapa en långsiktig finansieringsplan för RFSL Nord och helst ha minst en anställd. Vi anser också att fler aktörer i samhället ska ta ansvar för HBT-frågor och hoppas kunna bilda ett nätverk i Norrbotten, säger Jonas Hansson, förstudiens projektledare.
Politiker
Utan tvekan har RFSL Nord fått gehör för sina idéer. På HBT-tankesmedjan fanns representanter från bland andra polisen, försvaret, Röda korset, RFSL centralt och länsstyrelsen.
Politiker i form av landstingsråden Britt Westerlund (S) och Agnetha Granström (MP) samt kommunalråden Helena Stenberg (S), Karl Petersen (S), Linda Ylivainio (C) och Anna Hövenmark (V) infann sig också.
- Vi har handplockat och bjudit in olika myndigheter och kommuner. De enda vi misslyckats med att få hit är näringslivet och det är lite synd, säger Hansson.
Uttryckte oro
Övertorneås kommunalråd, Linda Ylivainio (C), var en av många som uttryckte oro för den minskande befolkningen i Norrbotten.
- Vi har inte råd att en enda person väljer någon annan plats att bo på. Av erfarenhet vet vi att många HBT-personer inte känner sig hemma i Tornedalen och vi vill utveckla och göra Övertorneå attraktivare för dem, säger hon.
Öppnare län
Landstingsrådet Agnetha Granström (MP) erkände att landstinget inte är riktigt bra på HBT-frågor.
- Vi behöver större involvering från RFSL och det är delvis därför vi gått in med pengarna. Det handlar om att få ett öppnare län och i dag visade det sig att många är för ett HBT-nätverk, säger hon.
I ett sådant nätverk är tanken att kommuner och organisationer ska kunna utbyta erfarenheter och bolla HBT-frågor med varandra. Riksorganisationen RFSL:s vice ordförande, Christian Möllerop, deltog i tankesmedjan och han hyllar HBT-arbetet i Norrbotten.
- Vi välkomnar samarbetet och tycker det är ett bra exempel som andra kommuner och län i landet borde ta efter, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!