De senaste tre åren har Piteå kommun drivit ett Sida-finansierat partnerskapsprojekt tillsammans med Chinsali municipality i Zambia. Enligt utvärderingen är 90 procent av de berörda mycket nöjda och vill se en fortsättning.
Den 10 december beslutade också kommunstyrelsens arbets- och personalutskott att ansöka om ett treårigt fortsättningsprojekt: ”Womens empowerment through development of local democracy step 2”.
Håkan Johansson (M) yrkade avslag med motiveringen att alla internationella projekt ska sättas i ett sammanhang innan något nytt samarbete inleds.
– Vi har inte sett att det här har gett Piteå någonting. Det har gett den här kommunen i Zambia lite skjuts i sin demokratiutveckling, men frågan är hur stort ansvar vi som liten kommun ska ta i det internationella arbetet, säger Håkan Johansson.
Med anledning av det har Moderaterna ställt en interpellation som besvarades av kommunalrådet Helena Stenberg (S) på senaste kommunfullmäktige. Av svaren framgår att Piteå kommun fått 61 miljoner kronor i ersättning för olika internationella projekt de senaste fem åren, där EU och Sida står för merparten av finansieringen.
Kommunens bidrag är ofta i form av arbetstid och någon exakt kostnad hade Helena Stenberg svårt att ge. Det finns i dag två tjänster spritt på tre personer som jobbar med internationellt samarbete. Kommunstyrelsen har beviljat 50 000 kronor per år till de kommunövergripande projekten, av dessa pengar har inte allt gått åt.
– Vi har två heltidsanställda som jobbar med de här sakerna och det är både politiker och tjänstemän som åker på alla de här resorna. Det går bort mycket tid som skulle kunna användas på annat, säger Håkan Johansson.
Har vi inte råd att hjälpa de här staterna med demokratiutveckling?
– Visst har vi råd, men det blir på bekostnad av något annat. Sedan är mycket finansierat via olika projektpengar från staten. Men det är dock skattepengar.
Utöver de internationella projekten har Piteå kommun vänortssamarbeten med Kandalaksha i Ryssland, Grindavik i Island och St Barth i Karibien. Håkan Johansson tycker att tre vänorter är för mycket, och vill att samarbetet utreds. Till saken hör att den senaste resan till St Barth som kommunen gjorde i november kostade Piteås skattebetalare drygt 75 000 kronor.
– Då måste man betänka att under den här tiden var både kommunchefen och kommunalrådet som är heltidsarvoderade borta i fem dagar. När de är i Vietnam är de också borta. Det går bort mycket arbetstid som skulle kunna användas till annat. Tid är också pengar, säger Håkan Johansson, som själv var med på resan som företrädare för oppositionen.
Var det här en ren solsemester?
– Nej, absolut inte. Vi representerade Piteå och det var invigningar av utställningar, kransläggning på kyrkogårdar och Piteådagen. Vi fick stå där och svettas med kavaj och långbyxor i 30-gradig värme. Sen fick vi stå för all mat själv. Det var ingen bra affär privat. Inte för mig som inte är heltidsarvoderad. Jag fick ta ledigt från mitt jobb.
Anders Nordin, Skol- och landsbygdspartiet har gått till hård kritik mot ”lyxresan” till St Barth och han har lämnat in en motion om att avveckla vänortsutbytena med St Barth och med Grindavik.
– Jag är tveksam hur stor fördel Piteå har av det. Men det innebär inte att det här var en lyxresa, säger Håkan Johansson.