Samarbete kan lösgöra resurser

Mer samarbete som en lösning på framtidsproblemen för länets små kommuner. Men några kommunsammanslagningar blir det nog inte, tror Anita Lindfors, Kommunförbundet i Norrbotten.- Det verkar vara en helig ko här i Sverige, man slår inte ihop kommuner.

Anita Lindfors, Kommunförbundet i Norrbotten, tror inte på sammanslagningar av kommuner. (Arkivbild)

Anita Lindfors, Kommunförbundet i Norrbotten, tror inte på sammanslagningar av kommuner. (Arkivbild)

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2012-10-16 06:00

Norrbotten består av 14 kommuner. Störst är Luleå med drygt 74 000 invånare och minst är Arjeplog med drygt 3000 invånare.

Kommunförbundet i Norrbotten samlar länets kommuner. Framtidsprognoserna kommer inte som någon överraskning för dem.

- Vi har nyss gjort en regional utvecklingsstrategi för länet där vi diskuterat utmaningarna. De här frågorna har processats med politikerna, säger Anita Lindfors, som arbetar med regionala utvecklingsfrågor på Kommunförbundet i Norrbotten.

De små utarmas
Hon menar att de olika förutsättningarna för kommunerna inte måste innebära att de små utarmas till förmån för de stora. Anita Lindfors tror på mer samarbete kommunerna emellan.

- I Värmland har de ett it-projekt där Karlstad är den stora motorn och de små kommunerna får hänga med.

"Mer flexibel"
Anita Lindfors pekar även på redan existerande samarbeten mellan kommuner i länet som bidrar till att små kommuner kan ge service till sina invånare som hade varit svår att tillhandahålla på egen hand.

- Lapplands kommunförbund med Jokkmokk, Gällivare, Kiruna och Pajala. Där började det med högskoleutbildningar men nu driver man ett gemensamt gymnasium.

Arvidsjaur och Arjeplog har ett samarbete med Malå och Sorsele och Jokkmokk och Boden samarbetar när det gäller räddningstjänst.

- Små kommuner kan ju ha svårt att rekrytera kompetens då är det bra om man kan köpa in chefstjänster till exempel. Man måste vara mer flexibel för att hitta lösningar.

Inga sammanslagningar
Exempel på samarbeten skulle kunna vara mer gemensam administration och fler gemesamma itlösningar.

- Det skulle kunna lösgöra resurser för annat och effektivisera administrationen.

Hon har däremot svårt att se att två kommuner ska slås samman till en.

- Det är en helig ko i Sverige. I andra länder har man gjort det men jag tror att under den förra stora kommunreformen på sjuttiotalet var det många kommuner som for illa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om