Samarbete för bättre bemötande

Birgitta Westling Sandberg, arbetsförmedlingen, Louise Lundgren, vuxenpsykiatrin, Gunilla Granqvist, socialtjänsten och Carolina Marklund, försäkringskassan, ingår i en arbetsgrupp som representerar de fyra myndigheterna som ingår i Kur-projektet.

Birgitta Westling Sandberg, arbetsförmedlingen, Louise Lundgren, vuxenpsykiatrin, Gunilla Granqvist, socialtjänsten och Carolina Marklund, försäkringskassan, ingår i en arbetsgrupp som representerar de fyra myndigheterna som ingår i Kur-projektet.

Foto: Ylva Forslund

PITEÅ2012-04-04 06:00

Projektet Kur står för "kompetensutveckling inom rehabilitering" och är en landsomfattande satsning på uppdrag av regeringen. Det vänder sig till myndigheter vars personal kommer i kontakt med personer med psykiska funktionsnedsättningar.

- Försäkringskassan fick ansöka om pengar till det här och det har resulterat i Kur-projektet som är en satsning som syftar till att höja kvaliteten på arbetet med rehabilitering och förbättra samarbetet mellan myndigheterna, säger Carolina Marklund, samverkansansvarig på försäkringskassan i Piteå.

Utbildningstillfällen
Den myndighetsgemensamma utbildningen bygger på fyra träffar. Inom Piteå kommun hade ett 80-tal personer anmält sig till det första utbildningstillfället som genomfördes i stadshuset på tisdagen.

- Det är en mix av bland annat socialsekreterare, personliga ombud, handledare, arbetsförmedlare och arbetsterapeuter inom psykiatrin, säger Carolina Marklund.

Huvudföreläsare på den första träffen var Christian Johansson, legitimerad psykiatriker vid Sankt Görans sjukhus. Han föreläser om psykossjukdomar, behandling och uppföljning av psykiatrisk sjuklighet samt inom specialistområdet affektiva sjukdomar (depression och bipolär sjukdom)

Diagnoskunskap
- Första träffen bygger mycket på teori kring sjukdom och psykisk funktionsnedsättning och diagnoskunskap, säger Carolina Marklund.

Den andra träffen hålls i maj med föreläsare Catrin Fryklund från RSMH och Hulda Sandelin, attitydambassadör.

Tredje träffen går i juni med föreläsare Marie Fridolf, socionom, utbildare och processtödjare.

Bygger på samverkan
Sista träffen hålls i november. Det blir en uppföljning av det deltagarna fått lära sig och kommit fram till under tidigare träffar. Författaren Angelica Frithiof, tillika rådgivare inom WHO kommer att föreläsa.

- Kur-projektet är en stor satsning där vi hoppas och tror att rehabiliteringen för personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning ska bli bättre genom samverkan mellan myndigheter, säger Carolina Marklund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om