Sällsynta baggar inte lika sällsynta längre

Förra sommaren hittades den sällsynta skalbaggen hårig strimbock för första gången i Sverige, närmare bestämt i en vik i Piteå. Den här sommaren har över 100 skalbaggar hittats hittills – i både Piteå och Luleå.

"Det är jättefint att vi kan bekräfta att de faktiskt bor där", säger Petra Pohjola på länsstyrelsen. Bilden är tagen i Piteå.

"Det är jättefint att vi kan bekräfta att de faktiskt bor där", säger Petra Pohjola på länsstyrelsen. Bilden är tagen i Piteå.

Foto: Petra Pohjola

PITEÅ2019-08-06 15:54

En hona och en hane upptäcktes mitt under parningsakten förra året. Innan förra sommarens fynd hade den håriga strimbocken, som är upp till en centimeter lång, bara hittats i Finland och Kina. I Finland är arten både fridlyst och rödlistad.

Hittills har betydligt fler av dessa skalbaggar hittats. På ett ställe i Luleå hade ett 100-tal hittats – och under tisdagen hittades ett 10-tal i Piteå.

– Det är jättefint att vi kan bekräfta att de faktiskt bor där, och att det inte handlar om några enstaka individer – att det faktiskt är ett bestånd i den viken, säger Petra Pohjola, marinbiolog vid länsstyrelsen, till PT.

Utöver att säkerställa att baggarna faktiskt är kvar har metoder för framtida uppföljning testats. Att vada och dra upp växter för att hitta larver och puppor har varit det tidigare arbetssättet, men nu snorklar länsstyrelsen i stället.

– Det är ganska svårt, men det har visat sig lättare än att dra upp växter. Ögonen måste vänja sig vid grumligt vatten för att kunna se skalbaggarna, säger hon och tillägger att de håller sig till vikarna där baggarna finns.

Vad betyder det här för framtiden?

– Det betyder att vi har ett speciellt ansvar att skydda den här arten. Vi kommer följa upp arten mer då den kan finnas på fler platser. Vi har inte varit överallt än.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!