Säljare/köpare i tvist om nerbrunnen fastighet
En tvist om betalningen av ett lån i samband med köpet av en numera nerbrunnen fastighet kommer att behandlas av domstol. I dag sätter sig parterna för att försöka reda ut härvan.
Enligt uppgörelsen skulle de 400 000 kronorna betalas tillbaka med 7 000 kronor plus ränta varje månad från oktober 2004 under en period på fyra år och tio månader. Och till att börja med gick det bra, men så småningom blev det problem. Köparna hade svårt att klara av den uppgjorda avbetalningsplanen och begärde anstånd med amorteringarna, något som också beviljades.
Hur stor skuld?
Låneskulden var i det läget 337 000 kronor, plus att de nya ägarna tvingades ta ytterligare ett lån på 100 000 kronor för att klara av andra åtaganden. Det nya lånet har därefter lösts och ägarna har också betalat ytterligare 35 000 på det ursprungliga lånet.
Vad striden nu gäller, är att den gamla ägaren lämnat hela ärendet till kronofogdemyndigheten för indrivning, dels den kvarvarande skulden på 302 000 kronor, dels upplupna räntor och straffräntor som enligt säljaren skulle uppgå till 59 500 kronor. Totalt med kostnader för ansökan om handräckning med mera skulle köparna nu vara skyldiga totalt 362 147 kronor.
Felaktiga räntor?
Köparna har i sitt svar till kronofogden sagt att de inte förnekar att de är skyldiga säljaren 302 000 kronor från det ursprungliga lånet, men bestrider ansvar för förlupna räntor. De menar att parterna kommit överens om amorterings- och räntefrihet på lånet fram till dess att fastigheten hade sålts. Kvar finns skulden, men den ränta som säljaren begärt skulle enligt dem vara icke avtalsenlig.
I och med att köparna bestritt en del av betalningsföreläggandet (räntan) har kronofogden överlämnat ärendet till tingsrätten.
Där kommer parterna i dag att sätta sig med rättens juridiska expertis och försöka reda ut vad köparna egentligen är skyldiga säljaren och när detta ska betalas.
Det som ytterligare försvårat läget för de nya ägarna, är dels att den tilltänkta köparen backat från affären, dels att fastigheten drabbats av brand. Själva fastigheten, tomten, finns förstås kvar, men huset har blivit lågornas rov.
I och med det finns ytterligare en aspekt att reda ut, nämligen vilket försäkringsskydd ägarna har och om fastigheten ska byggas upp igen eller om de ska ersättas för skadorna. Det är dock en fråga som varken säljaren eller tingsrätten är inblandad i, utan rör enbart de nuvarande ägarna och försäkringsbolaget.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!