Säkerheten höjs vid rättspsyk

Säkerhetsklassen har skärpts. Rättspsyk i Öjebyn har byggts om för 36 miljoner kronor.- Men utåt sett syns ingen skillnad. Här är taggtråd bannlyst, noterar verksamhetschef Per-Axel Karlsson.

Per-Axel Karlsson och visar upp en kombinerad matsal och tv-rum på en av sju separerade avdelningar. Interiören andas hemtrevnad - men skalet utgör en bunker, omöjlig att ta sig ut ifrån.

Per-Axel Karlsson och visar upp en kombinerad matsal och tv-rum på en av sju separerade avdelningar. Interiören andas hemtrevnad - men skalet utgör en bunker, omöjlig att ta sig ut ifrån.

Foto: Gunnar Westergren

PITEÅ2011-11-15 06:00

Videon är inte längre tillgänglig

Interiören ser ut som på vilken sjukvårdsinrättning som helst.

En lång, ljus, upplyst korridor korsas av sju separerade avdelningar, med små egna matsalar och enkelrum med säng, skrivbord, tv och toalett för var och en av de totalt 53 intagna.

Inkråmet är enkelt men smakfullt möblerat. Propert. Prydligt. Ett märkbart lugn råder.

Det är svårt att förstå att här vistas flera mördare, fyra mordbrännare, en pedofil och personer som begått brott under förvirring och psykisk sjukdom.

Vård inte vedergällning
- Vi bedriver vård här, märk väl. Vi sysslar inte med vedergällning. Ambitionen är att hitta bot för psykiskt sjuka och ingen blir bättre av att vistas i en trist, sunkig miljö, resonerar Per-Axel Karlsson, verksamhetschef (bilden).

- Däremot är det av högsta vikt att ingen kan rymma härifrån eller att inbrytningsförsök ska kunna förekomma, poängterar han.

Därför har rättspsyk i Öjebyn fått högre säkerhetsklass. Det har socialstyrelsen bestämt.

Fler anställda
I knappt ett år har byggdammet yrt. Under den tiden har olika grupperingar av intagna hållits inlåsta på andra håll i landet.

- Det är inte helt enkelt att bedriva rättsvård i vad som delvis är en byggarbetsplats. Skönt att det värsta är över nu, konstaterar skötare Ronny Wiklund, en av 105 anställda som framöver kommer att bli än fler.

Ytterligare 15-20 personer ska rekryteras till rättspsyk i framtiden. Budgetramarna avgör exakta numerären.

- Det finns även en vision om att landstingen i Norrbotten och Västerbotten kan slå ihop sina påsar. Blir det fusion, vilket avgörs i december, är sannolikheten stor att vi får fler uppdrag från grannlänet, vilket lär leda till utbyggnader av rättspsyk i Öjebyn, säger verksamhetschef Karlsson.

Nybyggd paviljong
Det nya skärpta säkerheten i Öjebyn märks mest vid intaget och inslussningen av patienter och besökare.

En ny paviljong har byggts för ändamålet - med metalldetektor, samma som på landets flygplatser.

- Den passagen kommer underlätta för personalen att hålla koll, konstaterar enhetschef Lars-Göran Berg.

Tanken är också att entrépersonalen ska få utökade uppgifter - och även kontrollera övervakningskameror vid sjukhus och vårdinrättningar på andra håll i Norrbotten.

Rymningsförsök
Rymningsförsök är allt annat än vanligt i Öjebyn. Men det förekommer.

- Vid något tillfälle försökte folk utifrån frita en person genom att ta hål i ett fönster med skärbrännare, berättar Per-Axel Karlsson.

Men alla fönster består av pansarglas, och denna ruta stod pall och fritagningsförsöket misslyckades.

- Vid ett annat tillfälle samarbetade två personer en hel vecka för att fila upp ett fönsterlås med nagelfil. De kom ut men greps direkt, säger han.

Plåtklädda väggar
Det är liknande tillbud som rätts- och vårdapparaten vill förhindra.

I Öjebyn har därför innerväggarna - där säkerhetsklassen skärpts - klätts med galler och plåt innan gipsskivor och traditionella tapeter hängts upp.

Plattorna i innertaket har skruvats fast med specialskruv, som kräver specialverktyg för att öppna.

Slussar mellan avdelningarna
Alla pansarglasfönster har försetts med så kallat linjelarm som varnar direkt om någon brukar våld mot rutorna.

Fler slussar har byggts mellan avdelningarna, med fler låsta dörrar emellan.

- Vi har även fått rörelsedetektorer med ljussensorer utanför anläggningen, även kameror. Alla dörrlås ska byta ut. Då tas speciella passerkort och ett nytt nyckelsystem i bruk.

- Allt detta ska inte bara förhindra framtida rymningar, utan även försvåra insmuggling av exempelvis narkotika och minimera riskerna för våldsutfall inne på avdelningarna, säger Karlsson.

Förskonade
Den tragiska händelsen nyligen vid ett häkte i Stockholm, där en kvinnlig väktare slogs ihjäl, har i stort inte påkallat några förändringar vid rättspsyk i Öjebyn.

- Vi har alltid hög vaksamhet. Personalen är drillad och skolad i kontakten med patienterna och det finns alltid bra backup. Även om det någon gång hettar till har vi hittills varit förskonade från allvarligare intermezzon, konstaterar Per-Axel Karlsson.

FAKTA Rättspsyk i Öjebyn

Inom den slutna sektorn i Öjebyn vårdas som mest 53 personer. Det är alltid fullsatt.

De flesta intagna kommer från Norrbotten. Några från Västerbotten.

Vid enheten arbetar 105 personer, de flesta heltidsanställda. Nyanställningar är på gång.

Rättspsyk flyttades till Öjebyn 1989 i samband med nedläggningen av Furunäsets sjukhus.

Inom psykiatrin i allmänhet finns tre olika säkerhetsklasser. Öjebyn utgör klass II. Endast två enheter i landet - Växjö och Huddinge - finns i säkerhetsklass I.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om