Dessutom sker kontinuerlig vidareutbildning och information. Till sin hjälp har Emil Åström en tjock pärm som tar upp det mesta.
- När den nya EU-lagstiftningen trädde i kraft för snart ett år sedan var vi väl förberedda för de hårdare reglerna. Det handlar om allt från livsmedelshantering till riskanalyser. Vi är noga med att nyanställda får klart för sig vilka rutiner som gäller.
Väl införstådd
Vilka är de största riskerna?
- Värsta tänkbara vore nog en brand i fritösen. Under helgerna kan det också vara stökigt kvällstid, men det finns rutiner för hur personalen ska agera om de blir hotade eller angripna. Om det verkligen kniper har vi direktlarm till polisen, berättar Emil Åström.
Kristofer Lundström, 20, har jobbat ett halvår på Max. Han säger sig vara väl införstådd med säkerhetstänkande och rutiner.
- Jag tycker att introduktionen var bra och jag känner att jag vet vad som gäller om det händer något.
Säkerheten viktig
På Smurfit Kappas pappersbruk i Piteå finns ett särskilt program för nyanställda. Det gäller alla, om än de flesta anställda är över 24 år.- På somrarna har vi fler yngre. Från första dagen samlas alla för introduktion och information om övergripande risker. Då deltar personalansvariga, facket och jag som är arbetsmiljöingenjör. Därefter tar respektive arbetsledare över ansvaret för säkerhetsrutiner och information, berättar Peder Eriksson.
Informationsmaterialet finns skriftligt och även på internnätet. Efter en vecka sker en påbyggnadsintroduktion som behandlar skyddsärenden och olycksfall och efter sex månader följs det upp med repetitioner, genomgång av lagtexter med mera.
- Det finns många riskmoment på fabriken, så det är av största vikt att alla har rätt kompetens och vet vad dom gör. Jobba säkert är A och O, säger Peder Eriksson.