Säker på sommarjobbet

I sommar kommer många möta arbetslivet för första gången. Oavsett arbetsplats är det viktigt att ha koll på regler och rättigheter för att inte hamna i klassiska fällor. UNG har pratat med Jouni Salonen, ombudsman på hotell och restaurangfacket.

Fråga facket. Till facket kan man vända sig för alla frågor som rör anställningsvillkor. En tyvärr vanligt förekommande fälla som många 
fastnar i är provjobb, det vill säga att arbetsgivaren förväntar sig en anställd att 
jobba gratis från början, 
säger Jouni Salonen, ombudsman på hotell och 
restaurangfacket.

Fråga facket. Till facket kan man vända sig för alla frågor som rör anställningsvillkor. En tyvärr vanligt förekommande fälla som många fastnar i är provjobb, det vill säga att arbetsgivaren förväntar sig en anställd att jobba gratis från början, säger Jouni Salonen, ombudsman på hotell och restaurangfacket.

Foto: Linda Grape

PITEÅ2016-04-08 05:00

Piteå-Tidningen har tidigare rapporterat om det stora utbudet sommarjobb i Piteå. Alla ungdomar i rätt åldersgrupp erbjuds feriesysselsättning, och bara kommunen har 500 tjänster att fylla. För många är arbetet under de soligaste månaderna ett första möte med arbetslivet, och för att inte bli lurad är det viktigt att ha koll på sina rättigheter vad gäller lön, arbetstider, semester­ersättning och så vidare.

Enligt Jouni Salonen från hotell och restaurangfacket är det nästan allra viktigaste att teckna anställningsavtal.

– Muntliga avtal kan vara svåra att bevisa. Har man ett korrekt anställningsbevis vet man exakt vad man kommit överens om med arbetsgivaren. Annars kan det exempelvis hända att man blir lovad en lön men får en annan i slutändan. Ta även hem pappret till mamma och pappa så alla vet vad man skrivit under, säger han.

Att arbetsplatsen följer ett kollektivavtal är också viktigt att veta. I Sverige är minimi­lön enligt lag noll kronor, men ett kollektivavtal ser till att arbetsgivaren i stället ger rättvisa löner.

– Följer arbetsplatsen kollektivavtal måste det tillämpas på samtliga anställda. För att veta det kan man kontakta facket.

Till facket kan man vända sig för alla frågor som rör anställningsvillkor. En tyvärr vanligt förekommande fälla som många fastnar i är provjobb, det vill säga att arbetsgivaren förväntar sig en anställd att jobba gratis från början.

– Att provjobba gratis är emot all vett och sans i arbetslivet, det ska man aldrig ställa upp på. Man är inte anställd, inte skyddad av försäkring och har ingen trygghet för någonting, säger Salonen.

Semesterersättning är någonting som alla har rätt till. Den ska motsvara tolv procent av lönen och ska betalas ut oavsett hur länge man jobbat, och ska vara utbetalad senast en månad efter avslutad anställning.

– Semesterersättningen är aldrig någonting som ingår i lönen, utan den ska finnas med som ett tillägg.

Vilken är det vanligaste problemet ungdomar kontaktar er om?

– Så kallade solskens­anställningar. Att man till exempel blivit lovad 75 procentsanställning, men att arbetsgivaren skickar hem en när det regnar. I anställningsbeviset ska det stå vilken sysselsättningsgrad man har, och lönen ska motsvara detta oavsett väder.

Skatta rätt

Alla som tjänar 18 739 kronor per år eller mer är skatteskyldiga.

Tjänar man mindre än så kan man lämna ett intyg till arbetsgivaren.

Jobbar man bara under sommaren är chansen stor att skatteavdraget blir för stort. Därför kan man ansöka om jämkning, det vill säga att man betalar rätt skatt från början.

Skattejämkning kan man ansöka om på www.skatteverket.se, för skolungdomar behövs ingen e-legitimation.

Jämkar man inte kommer det rättas till följande år – då får man tillbaka pengar om man betalat för mycket, eller blir betalningsskyldig om man betalat för lite.

Mer info:

www.skatteverket.se

www.ung.lo.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om