Saha Hibic är utbildad undersköterska och har jobbat många år inom vården på olika sätt. Efter det följde nio år som boendestödjare för ensamkommande och integrationsstrateg vid Piteå kommun. Men när det sista boendet i Hortlax stängde förstod hon att hon skulle bli utan jobb och började fundera på vad hon skulle göra i stället.
Då väcktes idén att utbilda sig till medicinsk fotterapeut.
– Jag tycker ju om det här med att fixa, inte bara när det gäller fötterna utan även med håret till exempel. Medicinsk fotterapeut är ju också ett bristyrke i hela landet och samtidigt måste jag försörja mig.
Under den sex månader långa utbildningen på Norrlandsakademin i Umeå bodde hon inneboende, cyklade mer än vad hon hade gjort i hela sitt liv, gick ut och dansade och umgicks med vänner.
– Jag kände mig så ung och fri (skratt). Jag minns att jag låg i sängen i rummet där jag bodde och tänkte att det här kändes bra och spännande. Det blev en nystart i livet.
Bland släkt och vänner var många dock förvånade och menade att fotvård minsann det sista de skulle kunna tänka sig att jobba med. Att det på något vis skulle vara läskigt att jobba med fötter.
Men du har inga problem med det?
– Nej (skratt), inga problem alls. Jag är så fokuserad hela tiden på det jag ska göra och att ta hand om en människas fötter är ju att hjälpa och vårda den människan. Allt på kroppen ska ingå, även fötterna.
Men hon berättar att hon möter kunder som kan tycka att det är lite utelämnande och pinsamt att ta av sig sockarna och visa sina fötter. Eller att det kan finns en oro för att de ska lukta illa.
– Man kanske inte har unnat sig fotvård på många år. Men behandlingen börjar alltid med ett fotbad, sedan när de har varit hos mig en gång så bokar de ofta direkt in en ny tid.
Under utbildningen hade hon många yngre kunder och ser en trend i att allt fler yngre väljer att sköta om sina fötter.
– Det är jättebra för man ska vara rädd om sin fötter, de ska ju hålla hela livet.
Saha driver Piteå medicinska fotvård i lokaler på Mogården samt Roknäsgården och en stor kundgrupp är de äldre på boendena och deras anhöriga. Men hon gör även hembesök och yngre kunder hittar henne via en bokningstjänst på nätet.
– Det går riktigt bra så här långt, säger Saha som beskriver sig som en strukturerad person.
– Jag vill hjälpa människor och går i gång på att se resultat, det är det som hela tiden driver mig framåt.