Munksund 5 bärgades från Inre fjärdens botten den 13 oktober förra året efter cirka 60 år i vattnet.
Vraket ställdes upp på kajen vid Sandholmen och kommunen förde diskussioner med Piteåbor och föreningar om vad som skulle hända med den gamla båten.
Förslag fanns om att rusta upp den och ställa den i någon av stadens rondeller. Det har även funnits intresse från båtföreningar i södra Sverige om att ta hand om båten, men efter undersökningar av skrovet har man funnit att vraket är i för dåligt skick.
– Det var bra att vi fick in lite förslag från medborgarna. Men när vi vägde in förslagen och vad det skulle få för följder och kostnader att behålla Munksund 5 som något sorts monument så vägde det över att skrota båten, säger Micael Kemi.
Kommunen fattade beslut om skrotning och nu klipps vraket i småbitar för eventuell nedsmältning.
– Den skärs upp och sedan hanterar entreprenören skrotet. Det känns bra att ha kommit i mål med Munksund 5 – det var en potentiell miljöfara när den låg ute i havet, säger Kemi.
Sönderklippning av båten görs av lokala Marine Solutions MG, samma företag som bärgade vraket. Kostnaden för att få upp Munksund 5 uppgick till 3,4 miljoner kronor och skrotningen beräknas kosta 250 000 kronor.
– Kostnaden är en avvägning man måste göra mot den potentiella miljöfara det innebär när det läcker ut olja i havet. Värderingen blev att båten måste tas upp, säger gatuchefen.
Kemi understryker att kommunen är väldigt nöjd med arbetet som gjorts.
– Priserna har gått upp för köp av tjänst, men vi har fått det billigaste alternativet och en väldigt duktig entreprenör som hanterat det åt oss. Det känns också väldigt bra att ett lokalt företag vann upphandlingen, säger han.
Det enda som blir kvar av Munksund 5 efter skrotningen är propellern som kommer att bevaras för framtiden.
– Den tar vi hand om och ställer på upplag medan vi funderar på om den är lämplig att bevara och använda i minnessyfte, säger Micael Kemi.
Jan Lindbäck, vd för Marine Solutions MG, säger att projektet gick ungefär enligt plan.
– Men båten var betydligt tyngre än vad vi trodde och det berodde främst på att det låg mycket sand och slam på den. Trots det gick det ju att få upp den. Oljan gick att suga ut, när vi hade klippt upp den såg vi att allt var borta. Det var bra att man blev av med det här så inte vraket låg där och pytsade ut olja, sammanfattar han.