Fyra kvinnor i åldrarna 24-28 år står för initiativet, som planeras vara igång i slutet av augusti som tidigast. De två andra grundarna av tjejjouren vill hållas anonyma.
– Om tjejer som hör av sig till oss vill träffas i stan utan att bli igenkända med någon av oss så är det bra om vi inte alla går ut med namn och bild, förklarar Emma Karlsson.
Tjejer mellan 12-30
Tjejerna var tidigare anslutna till Kvinnojouren och det var därifrån de fick förslaget att starta en jour för tjejer i åldrarna 12-30 år. I maj träffades de och började planera. Syftet med jouren är dels preventivt arbete, att bidra med jämställdhetsarbete och informationsspridning på skolor och bland ungdomar, dels att agera kontaktpersoner åt tjejer i behov av hjälp och stöd. Behov som enligt Kvinnojouren i Piteå har funnits hos många yngre tjejer och där Saga nu kan fylla ett tomrum.
– Det finns inte många alternativ till kvinnojourerna i dag, så det är en viktig fråga av ideologiska skäl, säger Ellinor Törmä.
– Det känns viktigt att finnas där som medmänniska, att det finns någon som lyssnar ordentligt och som kan vägleda. Många behöver hjälp med sina problem av andra än umgängeskretsen, fortsätter Emma Karlsson.
Mycket arbete återstår
Planen är att samarbeta med olika parter i Piteå och framöver ta in föreläsare och stå för evenemang som kan utbilda hela Piteå i jämställdhetsfrågor. Mycket arbete och många beslut återstår. De har varit på utbildningar i jämställdhetsarbete och grundutbildningar kring jourarbete. Härnäst gäller att sätta upp en hemsida, söka bidrag och hitta en lämplig lokal. Till en början ska de vara anslutna till systerföreningen Kvinnojourens lokaler, men tankarna kring en öppen mottagning gör att de funderar på att ha en egen lokal i framtiden. Inledningsvis kommer de framför allt att sköta stödverksamheten genom mailkontakt och överenskomna möten.
– Drömmen är att ha en egen lokal framöver, men vi får se vad vi har ekonomiska resurser till, förklarar Emma Karlsson.
Rekrytera fler
När detta fallit på plats är ambitionen att rekrytera fler som vill engagera sig ideellt i jourverksamheten. De fyra har olika yrken och bakgrunder, vilket de ser som en fördel. Egenskaper som värdesätts är snällhet, att vara en god lyssnare och att vara en stark person.
– Det är viktigt att man är redo för ett tufft jobb och att passa in i gruppen, utan att för den sakens skull behöva vara som oss. Genom mångfald kan man skapa förtroende hos de tjejer som söker sig till oss, säger Ellinor Törmä.