Politiker, kyrkan och olika intresseföreningar var inbjudna till det möte om tiggeri som anordnades på torsdagen på Kyrkcenter. Ett 50-tal personer var på plats vid mötes första del, som inleddes med en film från
byn Valea Seaca i Rumänien, där romer lever i stor misär.
Lennart Eriksson, utvecklingschef för biståndsorganisationen Hoppets stjärna, fanns på plats för att berätta om sina erfarenheter av hjälparbete och vad han tycker bör göras för att förbättra romernas situation. Han säger att pengar i tiggarnas muggar inte hjälper för att förbättra deras situation. Att månadsgivande fungerar bättre då pengarna öronmärks åt till exempel varma kläder och skolmaterial åt barnen, matpaket åt de fattigaste, folkbokföring åt de papperslösa och sexveckorskurser åt vuxna romer som inte kan läsa, skriva och räkna.
Utbildning
– Utbildning av barnen är det allra viktigaste, så att de får möjlighet att lära sig saker, att bli något så att nästa generation kan få det bättre, säger han.
Lennart Eriksson berättade om projektet after school som är på gång att starta i Valea Saeca. Det går ut på att romska barn får möjlighet till extra undervisning efter skolan, där de får hjälp av pedagoger, får vistas i en uppvärmd lokal och får äta ett mål varm mat.
– Många romska barn klarar inte skolan, vilket gör att de hamnar på gatan, säger Lennart Eriksson och tillägger att det är viktigt att den hjälp som ges måste vara förenat med en motprestation.
Motprestationer
– Vi hjälper er med pedagoger om ni står för en lokal och ved till att värma upp den så att man kan ha undervisningen där. Det kan också handla om att vi från Sverige skickar ner en lastbil med begagnade fönster samt en grupp pensionerade snickare som kan hjälpa till att sätta upp fönsterna i deras mycket undermåliga hus. Motprestationen kan vara att de lovar att deras barn får gå i skolan ett helt läsår.
Brith Fäldt, gruppledare för Vänsterpartiet, håller med om att hjälpen måste fokuseras till romernas hemmaplan. Hon har rest runt i Rumänien och flera andra länder med liknande situation.
– Det handlar om fattigdomsbekämpning. Det är en delikat fråga och det tar generationer att åtgärda. Men hjälp behövs och jag tror på politiskt tryck från EU så att människovärdet för romer upprättas i deras hemland.
Vänort
Helén Lindbäck, gruppledare för Kristdemokraterna funderade hur man bäst kan hjälpa de tiggare som befinner sig i Piteå just nu.
– Det är förnedrande att sitta utanför butikerna och tigga. Det måste vara bättre att få aktivera sig. Varför inte införa ett dagbidrag till de tiggare som till exempel vill hjälpa till med att sopa stans gator.
Helén Lindbäck fastnade också för Erik-Stefan Sagelinds idé att göra Valea Saeca till Piteås vänort.
– Det vore fantastiskt att få en koppling mellan Piteå och Valea Saeca. Relationer mellan människor betyder så mycket, säger Erik-Stefan Sagelind, som besökt Valea Saeca och som pratat med människorna på plats och sett hur de lever.
Gav månadspengen
Ann-Louise Hagström, gruppledare för Miljöpartiet, fick möjlighet att avsluta mötet, vilket hon gjorde med orden.
– På mellanstadiet började jag skänka delar av min månadspeng till barn i Haiti som hade det svårt. Detta fortsatte jag med i många år. Under den tiden fick jag se vart mina pengar gick och hur barnen blev hjälpta. Med det vill jag bara ha sagt att det lönar sig att ge.