Direkt i kran för vissa, mycket att tänka på för andra

Kommunen uppskattar att tio procent av Piteåborna har en egen vattenbrunn. Nu berättar de hur brunnen ska hålla måttet.

Från brunnen till kranen är det mycket att hålla koll på.

Från brunnen till kranen är det mycket att hålla koll på.

Foto: Christine Olsson

Piteå2022-04-07 07:00

Piteå kommun har nyligen publicerat en text på sin hemsida om hur den som har en vattenbrunn ska sköta den. Om man inte är ansluten till det kommunala dricksvattnet ansvarar man själv för vattenkvaliteten. Det innefattar vattenprover, kunskap om brunnar och ett vaktsamt öga. 

– Det kostar lite extra att man själv måste testa sitt vatten och så, men de som bor mer centralt har istället en avgift som de med brunn slipper. Det är alltså inte gratis med vatten för någon, säger Jakob Pettersson, miljöinspektör vid Piteå kommun.

"Du kan kolla om något lock eller brunnsvägg är trasigt och om det är någon förorening i själva brunnen. Ibland kan det hamna gamla löv, jord, djur och insekter i brunnen. Du kan även se över någon möjlig föroreningskälla som t.ex. gödelsupplag, avloppsanläggning och oljeläckage i närheten", skriver miljöinspektör Lisa Karlström på Piteå kommuns hemsida.

På hemsidan finns även information om olika typer av brunnar och hur de ska skötas samt tips på hur man känner igen dåligt vatten. En tumregel är att förlita sig på sina sinnen, smak och lukt, men vattnet måste fortfarande testas.

Pettersson kan inte säga om Piteåborna är nöjda med upplägget men berättar att fler och fler ansluter till det allmänna vattnet. 

– Senast i dag ringde ett par och ville se om det fanns möjlighet att få vatten från kommunen. För att det ska gå måste det finnas rör dragna i närheten. I framtiden så är det möjligt att fler vill ansluta till oss, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!