Foto: Christoffer Markström
Vid sidan av sjukdom och konkurser har en lokal kämpaglöd växt sig starkare än någonsin. Initiativet Local hero har hyllats av många – även av Stefan Löfven. Statsministern som fick en tragisk anledning att besöka Älvsbyn i september efter årets största nyhetshändelse vid sidan av coronapandemin – branden på Polarbröd.
13/1 Valet mellan att ta körkort och att bygga en gigantisk isbjörn kan tyckas enkelt. Det var det också, enligt Älvsbybon Svjan Köppe. Han ställde ut sitt 150 kilo tunga mästerverk på Älvsby folkhögskola i början av året. Pansarbjörnen lockade storpublik och många trängdes vid skapelsen för att få en bild på den. Senare under året visade 20-åringen upp ännu en skapelse när han dundrade fram i en dräkt hämtad ur Warhammer 40k.
6/2 I början av februari avgjordes det uppmärksammade Durrnäsmordet i hovrätten. Försvaret tog kammaråklagaren Anna Väpplings sena andrahandsyrkande som ett tecken på nervositet – men hovrättsdomen var tydlig: Att sticka en kniv av den storleken i en persons överkropp är typiskt sett förenat med livsfara. Hovrätten fastställde tingsrättens dom och dömde en 24-årig man till tolv års fängelse för mord.
1/3 Piteåbon Anders Nystedt klev in i rampljuset som smittskyddsläkare när coronapandemin drog igång på allvar i länet i mars. Sedan dess har han inte lämnat det. Nystedt har jonglerat intervjuer, presskonferenser och möten med Folkhälsomyndigheten med sitt jobb och blivit "Smittskydds-Anders" med hela Norrbotten. "Skulle Arbetsmiljöverket få se mitt schema skulle det nog gå en säkring på den myndigheten", sa han under sommaren.
19/3 Coronakrisen slog hårt mot Piteås företagare. För att skapa en positiv motvikt bestämde sig Lisa Hellmér och My Bergström, som driver Pensionatet, för att peppa folk att visa Piteåandan. Duon har under året uppmärksammats och vunnit priser för sitt initiativ Local hero. "Det kan vara att handla en tröja i en lokal butik eller att köpa hem hämtmat. Du är en lokal hjälte om du handlar en latte från ett kafé", säger My Bergström.
4/4 Piteå sjukhus blev centrum för covid-vården. Personalen måste ha tunga skyddskläder på arbetspassen och kan omöjligt fly coronahysterin på fritiden. De var ganska slut mentalt men rörda över allt stöd från allmänheten. "Man tänker mycket och det gäller att få ihop det", sa undersköterskan Lisa Berg. "Man vågar inte träffa alla nära och kära riktigt", sa undersköterskan Rebecca Nordström.
9/4 Piteå Summer Games ställdes in. Fotbollsfesten arrangerades 30 år på raken innan coronapandemin satte stopp. "Det kommer att vara nog med den egna sjukvården i regionen, då ska vi inte belasta den ytterligare. När vi fick de direktiven fanns egentligen bara en väg att gå", sa styrelseordföranden Christer Norberg. Fotbollsfesten var bara ett av flera stora evenemang som ställdes in.
28/4 Korsträskskolan och Vidsels högstadium läggs ner till hösten. Det blev resultatet efter en långdragen debatt och omröstning i en minst sagt infekterad fråga. "Ett tråkigt men nödvändigt beslut. Vi tar beslutet med sorg men nu är vi nere på 21 elever inför hösten", sa kommunalrådet Tomas Egmark. Många från oppositionen ansåg att det inte var helt rätt att ta ett sådant stort beslut med sådan knapp majoritet.
8/5 Det gamla hotellet i Laisvall har fått en ny ägare hämtad från Stockholms nattliv. Planerna är långt ifrån spikade, men idéerna är många. "Vi tänkte att man kan göra en festival med midnattssol på taket", sa Mikael Eklöf. "Hotellet behöver rustas upp, vi åker upp, tar oss en funderare och träffar lokala hantverkare. Jag har faktiskt aldrig varit där uppe i Arjeplog", sa han.
30/5 Det populära friluftsområdet vid Degerberget hotas av omfattande skogsavverkningar. Nu vill Naturskyddsföreningen göra området till naturreservat. "Det finns ett intresse hos länsstyrelsen att göra detta till naturreservat. De ser ett värde med området", sa Maud Söderholm Häll från Naturskyddsföreningens skogsgrupp. Här tillsammans med Louise Berglund och Anna Engelmark.
11/6 Det blev ett annorlunda studentfirande 2020. Studentbalen ställdes in och några studentresor blev det inte heller. Eleverna hittade på nya sätt att fira så smittspridningssäkert som möjligt. På Strömbackaskolan i Piteå firade man klassvis med traditionellt utspring. På fotbollsplanen väntade familjer och vänner. Max två anhöriga per elev på plats och det var glesare än vanligt då de höll avstånd till varandra.
11/7 I trafikolyckan som inträffade vid Norra ringen ådrog sig tvåbarnsmamman Hanna Lundquist så svåra skador att hon senare avled. Hennes sambo och två barn skadades, barnen allvarligt. Föraren i den andra bilen misstänktes för rattfylleri och grov olovlig körning. Hanna Lundquists bästa vän Emelie Lundberg startade sedan en insamling till familjen och begravningen.
12/8 Trots vistelseförbud användes torghusen i Vidsel som tillfälligt boende för i huvudsak bärplockare. Detta uppdagades vid en razzia. Älvsbyns kommun utdömde därför ett vite på en miljon kronor till verksamhetsutövaren. "Vi hade kontakt med honom på telefon. Som vi uppfattade det fick de inte vara där för honom", sa Tobias Ström, miljöinspektör vid Älvsbyns miljö- och byggkontor.
23/8 Den förödande branden på Polarbröds bageri lamslog hela Älvsbyn. Hundratals Älvsbybor förlorade jobbet och det enda som återstod av hjärtat i Polarbröds verksamhet var symboliskt nog skylten ovanför entrén. Ledningen var tidigt ute och slog fast att bageriet ska byggas upp och innan året var slut hade koncernen investerat över 300 miljoner kronor i en första etapp av det nya bageriet.
16/9 De senaste veckorna har handlat om förberedelser för Isak Utsi (S) som i september klev in som nytt kommunalråd i Arjeplog. Han såg fram emot uppdraget och visste att ekonomin skulle bli en tuff fråga. "Jag är taggad, men det är också lite nervöst", sa han. För Utsi var ambitionen att vända befolkningsutvecklingen. "Arjeplog ska vara en kommun man vill leva och bo i".
12/10 Försvarsminister Peter Hultqvist (S) meddelade kommunalrådet Sara Lundberg med ett personligt samtal att återupprättandet av K4 – 16 år efter nedläggningen – var med i försvarspropositionen. "Vi är beredda att sätta i gång om det politiska beslutet fattas", sa Fredrik Andersson, chef vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur. I december kom beslutet som väntas ge 35–50 nya arbetstillfällen till Arvidsjaur.
3/11 Mitt i höstmörkret och coronarusket levererade Svenska spels vinnarkommunikatör Pierre Jonsson en glad nyhet. Inte en, utan två Piteåbor blev miljonärer på Lotto den gångna helgen. En Piteåbo kammade hem sin miljonvinst genom Andra chansen som sålts på Coop Rosvik. Den andra vinstraden hade sålts online i Piteå på lördagen den 31 oktober på den ordinarie lottodragningen.
7/11 Den 7 maj dog 11-årige Alex Suikki Rojas vid kortsidan av läktaren vid Hedens idrottsplats. På halvårsdagen av hans död ville hans föräldrar hedra hans minne och tacka för ett samhälle som slutit upp omkring dem. "Det är så många som gjort fina saker för oss. Att tacka alla skulle vara ett heltidsjobb, men vi vill verkligen rikta ett stort tack till alla som visat omtanke", sa Caroline Rojas.
18/11 Efter en över fyra år lång rättsprocess skärpte till slut hovrätten straffet för kvinnan i giftmålet. Tingsrätten dömde henne till ett och ett halvt års fängelse för den ekonomiska brottsligheten hon utsatt sin exsambo för. Hovrätten dömde henne även för förberedelse till mord på exsambon. Det totala fängelsestraffet landade på sju år. Försvaret överklagade domen till Högsta domstolen kort innan jul.
4/12 Konsertåret 2020 ställdes in och fredagskvällarna med Idolgänget blev extra populära. Piteås stjärna Nadja Holm imponerade vecka efter vecka och stod till slut som segrare av tävlingen. "Jag trodde verkligen inte att mitt år skulle sluta så här, det fanns inte ens i mina tankar", sa hon till PT dagen efter finalen. Nu väntar skivinspelning och en helt ny tillvaro för Piteåtjejen som planerar att flytta till Stockholm i början av året.
9/12 Få elever som sökte in och en redan svår ekonomisk sits satte Hornavanskolan i ett prekärt läge. Turerna blev många och förslaget blev till slut ett nollintag – något som inte landade rätt hos alla. Frågan om Hornavanskolans framtid har väckt stort engagemang bland Arjeplogsborna och efter ett extrainsatt möte backade kommunstyrelsen om ett nollintag till hösten. Kravet är dock minst 16 elever.