Sa upp sig efter sin avstängning – nu talar hon ut

Kollegorna stängdes av efter att ha konfronterat läkaren angående hans beteende. När utredningen var över kompenserades de ekonomiskt. "Vissa chefer har tagit på sig ett uppdrag som de inte klarar av", säger en av dem.

En av de anställda på Piteå sjukhus som stängdes av efter en konfrontation med en läkare valde att säga upp sig efter händelsen. "Man känner ju att de har krupit till korset lite grann, men det var aldrig aktuellt att vara kvar", säger hon.

En av de anställda på Piteå sjukhus som stängdes av efter en konfrontation med en läkare valde att säga upp sig efter händelsen. "Man känner ju att de har krupit till korset lite grann, men det var aldrig aktuellt att vara kvar", säger hon.

Foto: Christoffer Markström

Piteå2021-10-23 07:00

Det var en sommareftermiddag i början av juli i år som två anställda på en avdelning på Piteå sjukhus uppfattade en läkare som "helt borta" och hittade honom med en syrgasmask i handen. 

Efter konfrontationen med läkaren träffade en av de anställda avdelningens tillfälliga chef.

– Jag sa att jag och min kollega hade pratat med läkaren för att han hade betett sig konstigt. Jag berättade om alltihop och då blev chefen förbannad och sa att vi skulle ha kontaktat någon av cheferna. "Jag vet", sa jag, men förklarade att det hade hänt mycket under kort tid och att det inte fanns tid, säger hon.

På kvällen fick båda kollegorna samtal från verksamhetschefen, men ingen svarade. Dagen därpå hade båda ett mejl om att en allvarlig incident hade inträffat och att de skulle infinna sig på ett möte med ledningen och facklig representant på eftermiddagen.

PT har tidigare skrivit om mötet, som vi har tagit del av via en inspelning, där de två kvinnorna stängdes av.

– Vi fick en utskällning av verksamhetschefen. Sedan fick vi berätta vad vi jobbade med, hur länge vi har jobbat och händelsen i sig.

Under mötet med ledningen och facket frågade kollegorna vad de skulle säga till övriga personalen angående deras avstängning och fick då till svar att de kunde säga vad de ville. Många har hört av sig då de inte fått veta något på jobbet och då har den anställda som PT pratat med berättat allt. Efter avstängningen valde hon att säga upp sig.

– Folk frågar var jag ska göra nu och hur man får tag i annat jobb. Många vill därifrån och många mår jättedåligt, säger hon.

Trots ett erbjudande från Region Norrbotten om att byta avdelning.

– Jag hade det klart för mig ganska fort att jag inte skulle fortsätta. Det är så många som far illa i det här jobbet och jag tycker att det är tråkigt. Avdelningen har tappat många kompetenta under åren och det har oftast berott på ledningen.

Hur skulle du beskriva ledningen?

– Vissa chefer har tagit på sig ett uppdrag som de inte klarar av och det påverkar allas mående. Jag tycker att det är tydliga hierarkier och säger man eller tycker man någonting kan man bli avskedad. Många tycker något, men det är tystnad som råder där. Det är ingen som vågar säga något i korridorerna, de är rädda för repressalier.

Enligt den anställda som PT har pratat med blev hon och kollegan ekonomiskt kompenserade efter avstängningen.

– Så man känner ju att de har krupit till korset lite grann, men det var aldrig aktuellt att vara kvar. Jag känner att jag har gjort ett bra jobb, men jag är för tydlig med att säga vad jag tycker och då får jag lida för det, säger hon.

Verksamhetschefen på avdelningen hänvisar alla frågor till divisionschefen. Han vill inte kommentera enskilda personalärenden, men medger att det finns brister på avdelningen.

– Vi har ett arbete att göra på avdelningen i Piteå. Det kan jag bekräfta. Det handlar om hur vi har det där och relationer mellan varandra. Det kommer vi givetvis att jobba hårt med som organisation. Jag kan inte säga några detaljer, men det är ett internt ärende som vi kommer att jobba med.

Kan du bekräfta att de blev ekonomiskt kompenserade?

– Vi kommenterar inte personalärenden. Du får säkert reda på den uppgiften om du har kontakt med personal.

PT har varit i kontakt med läkaren, som valt att inte kommentera ärendet.

Detta här hänt

Två anställda konfronterade en läkare på Piteå sjukhus.

När händelsen blev känd för ledningen kallade verksamhetschefen de två anställda till ett möte gällande en allvarlig incident.

På mötet fick personalen veta att de skulle stängas av med lön under utredningens gång.

Personalen medgav att de kunde gjort vissa detaljer annorlunda, men hävdade att allt skedde med välvilja.

Utredningen gällande "kränkande särbehandling" lades ned. En av de anställda valde att säga upp sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!